Höga flöden i Stockholms länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tempechips och sambosa – prisade bidrag i Ät! Stockholm 2022

Landshövding Sven-Erik Österberg överräckte diplom och blommor till laget Eat for change under finalen i Ät! Stockholm 2022. Foto: Ulrika Djerw/Länsstyrelsen Stockholm

Under tisdagen avgjordes finalen i tävlingen Ät! Stockholm 2022. Tempechips av svenska baljväxter blev årets vinnare. ”Det här bidrar till att stärka länets livsmedelsförsörjning på ett roligt och kreativt sätt”, sa landshövding Sven-Erik Österberg som var på plats vid prisutdelningen.

Ät! Stockholm 2022 är en mattävling som arrangeras av Länsstyrelsen i Stockholm, Region Stockholm och Södertälje kommun. Under tisdagen korades vinnarna på Södertälje Science Park.

– Vi behöver fler inhemska livsmedelsprodukter på marknaden Och det är verkligen inspirerande att få smaka på de tävlande lagens bidrag, sa landshövding Sven-Erik Österberg, när han var på plats under finalen för att dela ut priser.

Tävlingen Ät! Stockholm ska uppmuntra länets entreprenörer att utveckla nya, innovativa och hållbara livsmedelsprodukter med svenska råvaror. I prispotten ingår kvalificerat stöd för att underlätta att produkten når marknaden. I årets tävling deltog 14 lag som representerar små och medelstora företag i Stockholms län.

Svenska råvaror i nya livsmedel

Förstapriset gick till Hallstavik Tempe, för tempechips producerade av svenska baljväxter. Laget fick även ta emot publikens pris.

Andrapriset fick laget Eat for change för sina svenska sambosas, friterade degknyten med en kryddig vegetarisk fyllning baserad på linser.

Tredjepriset gick till Kocken och grisen och deras bredbara salamie, Bre-Hot, producerad av kött från södermanländska mangalitzagrisar.

Innan finalen bjöd de tävlande lagen på smakprov. Till vänster Sen Gustafsson i det vinnande laget Hallstavik Tempe. Foto: Ulrika Djerw/Länsstyrelsen Stockholm

Prisutdelare var Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län, Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje kommun, Gustav Hemming, samhällsplanerings- och skärgårdsregionrådet i Region Stockholm och Stefan Eriksson, ÄT! Stockholms kulinariska profil.

Stockholms län behöver mer inhemsk mat

En stor del av Sveriges befolkning bor i Stockholms län – samtidigt finns här endast en mindre del av landets åkermark och jordbruksföretag. För att klara livsmedelsförsörjningen i framtiden behöver länet bli mindre sårbart.

– I livsmedelsstrategin för Stockholms län finns ett tydligt mål: att skapa ett hållbart och mindre sårbart livsmedelssystem. Då behöver vi både producera och konsumera mer inhemsk mat, säger landshövding Sven-Erik Österberg.

– I dag är vi alltför beroende av importerade livsmedel för att få mat på bordet. Fler inhemska livsmedelsprodukter behövs, inte minst ur ett beredskapsperspektiv.

Bakom Livsmedelsstrategin för Stockholms län står Länsstyrelsen Stockholm, LRF Mälardalen och Region Stockholm.

Om tävlingen Ät! Stockholm Länk till annan webbplats.

Livsmedelsstrategi för Stocholms län

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anna Kinberg Batra

Besöksadress

Regeringsgatan 66

Postadress

Box 22067, 104 22 Stockholm

Organisationsnummer

202100-2247

Följ oss