Höga flöden i Stockholms länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

”Fun dining” med varmkorv, bowl och kossans mjölk – det är den nya Stockholmsmåltiden

En korv i bröd ligger placerad i en ställning. En tallrik med kål eller liknande samt ett glas med dryck. En hand klädd i vit handske håller runt glaset.

En av rätterna i Stockholmsmåltiden består av lammkorv med fänkål, rostade jordärtskockor, sky, frasig potatis, kål och Karljohansvamp. Foto: Lennart Weibull

En folklig meny som speglar ursprung, möten och innovationer i Stockholms län, och som är ”fun dining” snarare än ”fine dining”. Det är ambitionen med den nykomponerade Stockholmsmåltiden – länets bidrag till de nya svenska landskapsmåltiderna som ska profilera råvaror och måltidskultur.

En stärkt nationell livsmedelsstrategi och utveckling av den gastronomiska turismen i Sverige inför att Stockholm nästa år kommer att vara Europas gastronomiska huvudstad. Det är syftet med initiativet om nya svenska landskapsmåltider, som Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien, Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien samt Folkets hus och parker står bakom. Länen och landshövdingarna har fått uppdrag att presentera måltider som representerar sina landskap, och i vårt fall Stockholms län.

Landshövding Sven-Erik Österberg har låtit måltidskreatörerna Mathias Dahlgren och Staffan Naess samt matentreprenör Hans Naess komponera en måltid om tre rätter som sätter Stockholms län på matkartan. Nu är måltiderna klara att presentera:

Till förrätt en salladsbowl med crudo på gös från Mälaren och till huvudrätt en lammkorv med bröd som en flirt till Stockholmsutställningen 1897 i Stockholm, då varmkorv för första gången serverades som snabbmat i Sverige. Efterrätten lyfter Stockholms historia och ursprung med mjölkseparatorn och tistron och kombinerar mjölk och grädde med skärgårdens bär.

– Stockholm är ett kulturellt, politiskt, medialt och ekonomiskt centrum. Staden ligger vid Mälarens utlopp i Östersjön och utgör ett geografiskt möte mellan landskapen Södermanland och Uppland. Den moderna urbana storstaden är också mötet mellan Sverige och övriga världen vilket gett Stockholm sin i dag mångkulturella matscen. Mot den bakgrunden har vi valt att presentera platsen med en måltid om tre rätter som på olika sätt lyfter Stockholms matidentitet och historia, säger Mathias Dahlgren som bland annat driver restaurangerna Matbaren och Rutabaga på Grand Hôtel i Stockholm.

– Vår ambition har varit att skapa en måltid som kan serveras i formella representativa sammanhang likväl som lösnummer i mer informella sammanhang. En måltid vi tycker bör presenteras som ”fun dining” snarare än ”fine dining”, fortsätter Mathias Dahlgren.

Stockholmsmåltiden och de 25 landskapsmåltiderna kommer att serveras nästa år i samband med att Stockholm då blir Europas gastronomiska huvudstad. Att använda den scenen ger tillfälle att nå ut med landskapsmåltidernas, och inte minst Stockholmmåltidens budskap, genom att visa våra lokala råvaror och produktion i samklang med vår måltidskultur.

– Stockholmsmåltiden lyfter fram Stockholms läns identitet och passar dessutom utmärkt i pedagogiska sammanhang. Den visar smakprov på vad som produceras i länet, kulturella möten, innovation och vikten av hållbar livsmedelsförsörjning, säger Stockholms läns landshövding Sven-Erik Österberg.

Stockholm – Europas gastronomiska huvudstad 2023 Länk till annan webbplats.

Stockholmsmåltidens tre rätter

Salladsbowl

Crudo på Mälargös med närodlat grönt och ingefärsmajonnäs. Förutom gös från Mälaren ingår ingredienser som odlas i Stockholmsregionen, till exempel färska blad, skott och örter, ingefära, lime och svartpeppar. Inmundigas gärna med pinnar.

En tallrik, eller bowl, med grönsaker och crudo på gös. Ätpinnar ligger över tallriken. Bredvid ett glas med en dryck som skummar på toppen.

Sallaldsbowl med crudo på Mälargös. Foto: Lennart Weibull

Varmkorv Est 1897, 126 år senare

Lammkorv med fänkål, rostade jordärtskockor, sky, frasig potatis, kål och Karljohansvamp. Här kommer råvarorna både från Södermanland och Uppland. Valet på korven har sin förklaring i att det på Världsutställningen 1897 i Stockholm för första gången serverades varmkorv som snabbmat, då med vit handske i stället för i bröd.

En korv i bröd ligger placerad i en ställning. En tallrik med kål eller liknande samt ett glas med dryck. En hand klädd i vit handske håller runt glaset.

Varmkorv Est 1897, 126 år senare. Foto: Lennart Weibull

Kossans mjölk & skärgårdens bär

Färskost i ugn, havtornssorbet, vilda bär efter tillgång, Roslagssvarthavre och grädde.
Desserten hyllar den svenska uppfinningen mjölkseparatorn, som har haft stor betydelse för hanteringen av mjölkråvara i hela världen. 1878 tog Gustaf de Laval och hans affärspartner Oskar Lamm patent på uppfinningen och började tillverka separatorn i en maskinverkstad på Regeringsgatan i Stockholm.

En tallrik med efterrätt i olika komponenter, en kopp kaffe på bordet liksom en kvist med två björnbär.

Kossans mjölk & skärgårdens bär. Foto: Lennart Weibull

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anna Kinberg Batra

Besöksadress

Regeringsgatan 66

Postadress

Box 22067, 104 22 Stockholm

Organisationsnummer

202100-2247

Följ oss