Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

På lördag inleds älgjakten i Stockholms län

En älg går över ett grönt fält. I bakgrunden syns ett rött hus.

Foto: Mostphotos

Säsongens älgjakt i Stockholms län startar den 8 oktober. Till och med den 31 januari 2023 får 796 älgar fällas i länet.

Jakttiden den 8 oktober–31 januari gäller för länets samtliga licensområden och älgskötselområden för älgjakt. På mark som inte är registrerad är det tillåtet att jaga älgkalv under perioden 8–12 oktober 2022.

Älgförvaltningen, och därmed också förutsättningarna för jakten, varierar runtom i länet. Det är Länsstyrelsen som har fattat beslut om förutsättningarna, det vill säga hur många älgar som får fällas inom ett visst område och hur fördelningen mellan handjur, hondjur respektive kalvar ser ut.

Ömsesidig respekt i skogen

Efter en förändring i jaktförordningen förra året råder inte något helgförbudet för älgjakt. Det innebär alltså att jakt av älg är tillåten i tätortsnära skogar även under helger. I praktiken är det dock inte tillåtet att jaga älg när som helst och överallt i länet. Många naturreservat och nationalparker har egna regler i sina föreskrifter gällande jakt inom området.

– Rör du dig i ett naturreservat som har jaktförbud behöver du inte vara orolig för att stöta på en jägare. När det gäller marker där jakt är tillåten är det viktigt att friluftsutövare och jägare har ömsesidig respekt för varandra eftersom båda har rätt att vistas där. Är du ute för att promenera eller plocka svamp exempelvis är ett tips att klä dig färgglatt för att vara extra synlig och ser du ett jaktlag kan du informera dem om att du är där så de vet att du rör dig i området, säger Rebecca Hansson Järnving, vilthandläggare på Länsstyrelsen Stockholm.

Om älgjakt på Länsstyrelsens webbplats

Älgförvaltning och jaktområden

Hitta ditt besöksmål – här kan du läsa vilka regler som gäller i ett naturreservat eller nationalpark

Kontakt