Vind i kombination med snöfall i Stockholms länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsens slutliga rösträkning startar på måndag

På måndag startar Länsstyrelsen i Stockholms län sin slutliga rösträkning efter söndagens val. Totalt ska omkring 4,5 miljoner valsedlar från länet granskas och räknas manuellt av cirka 500 rösträknare. Arbetet pågår 10–14 dagar. Riksdagsrösterna räknas först, och det resultatet beräknas bli klart under första veckan.

När vallokalerna stänger på söndag kväll kommer alla valsedlar att räknas en första gång i vallokalerna. Det ger ett preliminärt valresultat. På måndagen efter valnatten påbörjar Länsstyrelsen den slutliga rösträkningen, som förväntas pågå 10–14 dagar.

Den slutliga rösträkningen innebär att Länsstyrelsen:

  • kontrollräknar valnattens resultat
  • granskar ogiltiga röster
  • fördelar röster på olika valsedelstyper
  • räknar personröster
  • utser ledamöter och ersättare till kommun- och regionfullmäktige.

Först räknas alla röster i riksdagsvalet. Resultat för de olika valdistrikten rapporteras löpande in till Valmyndigheten vartefter de blir färdigräknade och presenteras på Valmyndighetens webbplats. Ett slutligt resultat för riksdagsvalet kan förväntas vara klart under den första veckan.

Därefter fortsätter Länsstyrelsen att räkna röster till kommunfullmäktige i länets 26 kommuner och sedan till regionfullmäktige.

– När vi är helt klara kommer vi att ha räknat omkring 4,5 miljoner valsedlar. Alla röster räknas för hand. Det svenska valsystemet är decentraliserat, manuellt och transparent vilket gör det robust och svårt att påverka utifrån, säger Hans Lind som leder Länsstyrelsen Stockholms valarbete.

Länsstyrelsens slutliga rösträkning sker i en stor lokal i Nacka Strand. Rösträknarna arbetar tillsammans i grupper. Varje valsedel granskas och räknas igen. Dessutom ska väljarnas personval sammanställas och fördelas på de olika partikandidaterna.

– De senaste veckorna har vi utbildat drygt 500 rösträknare, varav 170 personer är Länsstyrelsens egen personal och drygt 300 personer externt rekryterade. De är medborgare som anmält sitt intresse och bedömts som lämpliga. Här kommer både pensionärer, studenter och andra att granska röster tillsammans, säger Hans Lind.

Resultaten av Länsstyrelsens slutliga rösträkning registreras i Valmyndighetens databas och presenteras på webbsidan www.val.se Länk till annan webbplats..

Läs mer om Länsstyrelsens ansvar vid ett val

Välkommen att besöka oss
när vi räknar!

Den slutliga rösträkningen är en offentlig förrättning. Det betyder att alla är välkomna att besöka oss under den pågående sammanräkningen.

Den slutliga rösträkningen har pågått i Nacka Strand 12–23 september. Från 26 september fortsätter arbetet i Länsstyrelsens lokaler.

Adress: Regeringsgatan 66, Stockholm

Kontakt

Valkansli Stockholm

Telefon 010-223 10 00