• Eldningsförbud utfärdat i Stockholms län

    Länsstyrelsen har beslutat att det råder eldningsförbud i hela Stockholms län från och med klockan 18:00 den 11 maj 2023. Förbudet gäller tillsvidare. There is a fire ban in Stockholm County from 6 pm on May 11 2023, which will apply until further notice.

Risk för skogsbrand i Stockholms länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Skärgårdsdagar ska öka kunskapen om fiskar och fiske

En fiskebåt i vatten. I bakgrunden syns skog.

Kom förbi Nybrokajen i Stockholm där den här fiskebåten ligger till under Skärgårdsdagarna 7–8 september.

Länsstyrelsen samarrangerar ”Skärgårdsdagarna med lokal fisk” på Sturehof i Stockholm den 7–8 september. Syftet är att öka intresset för lokalt fiske och insikten om att det finns fler fiskarter som är utmärka matfiskar än de vi vanligen väljer att äta.

Inom projektet Resursfisk 2.0 arbetar Länsstyrelsen för att öka möjligheten till livskraftigt småskaligt yrkesfiske och att öka livsmedelsförsörjningen i länet genom att skapa förutsättningar för fler fiskarter i Stockholms skärgård. Som ett led i detta bjuder Länsstyrelsen tillsammans med restaurangkoncernen Svenska Brasserier nu in till ”Skärgårdsdagarna med lokal fisk”, dit alla med intresse för fiske och fisk är välkomna.

Under två dagar kommer olika varianter av bland annat mört, sutare, sik och nors bjudas på i delikatessbutiken Sturehof Matmarknad. Några av dem kommer också gästa menyn på restaurangen Sturehof. Det kommer också att bjudas på seminarier med inbjudna gäster som kommer att samtala om bortglömda fiskarter och tips på hur de kan tillagas, hur Östersjön mår och strömmingen som motor i skärgården.

– Vi hoppas på två dagar i utforskandets tecken med många människor som gör spännande upptäckter av nya arter. Kanske kan någon besökare hitta en ny fiskfavorit att äta och lära sig något nytt om fisket i Stockholms skärgård. Jag vill utlova smakupplevelser på många spännande fiskarter, säger Jonatan Fogel, projektledare för Resursfisk 2.0 på Länsstyrelsen Stockholm.

Programmet för ”Skärgårdsdagarna med lokal fisk”

Resursfisk

Samarbetsprojektet Resursfisk pågick under åren 2019–2021 och hade som mål att skapa livsmedel av fisk som annars hanteras som en bifångst och samtidigt stärka det småskaliga fisket. Braxen, som är den huvudsakliga bifångsten i det småskaliga MSC-certifierade gösfisket i Mälaren och Vänern, är en sådan fiskart. Genom Resursfisks samarbete med yrkesfisket och andra aktörer från hela värdekedjan har produkten braxenfärs tagits fram.

Projektet har nu fortsatt i Resursfisk 2.0, där Länsstyrelsen bygger vidare på förädlingsmöjligheter, försäljningskanaler och erfarenheter från det tidigare projektet. Ambitionen är att öka möjligheten till livskraftigt småskaligt yrkesfiske och öka livsmedelsförsörjningen i länet genom att skapa förutsättningar för fler fiskarter i Stockholms skärgård.

Kontakt