Aktuella varningsmeddelanden i Stockholms länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ny podd ska inspirera länets seniorer att bli mer digitala

Illustration med texten: "Digitala seniorer. Podden för dig som vill bli mer digital." Samt bilder på några av poddens gäster.

Många av länets seniorer upplever sig ha bristande kunskaper om digitala tjänster och verktyg – något som kan försvåra vardagen, inte minst under rådande pandemi. För att inspirera och väcka nyfikenhet lanserar Länsstyrelsen Stockholm podden ”Digitala seniorer”. Podden kommer att gästas av flera kända personer som kommer att dela med sig av sina erfarenheter av digitala tjänster och sociala medier.

– Förhoppningen är att podden ska inspirera och väcka nyfikenhet hos dem som inte nyttjar digitaliseringens möjligheter i dag. Vi vill glänta på dörren till det breda utbud som finns och hoppas att det kan få fler att testa digitala tjänster och verktyg, vilket i sin tur kan berika och förenkla vardagen för dem, säger Tereze Säll Patwary, utvecklingsledare på Länsstyrelsen Stockholm.

Utgångspunkten för podden är just det digitala utanförskap som många av länets seniorer (65 år och äldre) befinner sig i med anledning av den utbredda digitaliseringen av samhällets tjänster. Till följd av covid-19-pandemin har detta påskyndats ytterligare, vilket bland annat har märkts i ökad e-handel av exempelvis livsmedel samt minskad möjlighet att använda kontanter till förmån för digitala betalningstjänster. Något som riksbankschef Stefan Ingves kommer prata mer om när han gästar podden.

– Det är viktigt att hänga med och anpassa sig till digital teknikutveckling, samtidigt måste förändringarna inom betalområdet omfatta lösningar även för dem som inte är så vana vid nya digitala sätt att betala på, säger han.

Podden kommer att sändas i Skärgårdsradion Länk till annan webbplats. med start den 17 februari, den kommer också finnas där andra poddar finns. Fyra halvtimmesavsnitt kommer att ta upp teman som digitala betaltjänster, sociala medier, appar och e-tjänster. Varje avsnitt kommer att gästas av en eller flera välbekanta gäster, som kommer att berätta om sin relation till verktygen. En av dessa är journalisten Amelia Adamo som i avsnitt 3 pratar om sociala medier.

– Det är inte bara jag som upptäcker att en ny värld öppnar sig när man väl tagit sig in. Och det var inte alls svårt. Belöningen är stor, så mycket kontakt jag fick! säger hon.

Om projektet

Podden ”Digitala seniorer” är en del av projektet ”Mer digital Stockholms skärgård”, som Länsstyrelsen Stockholm driver tillsammans med Telia. Inom projektet genomförs utbildningar i digitala tjänster och verktyg för målgruppen 65+ i länets skärgårdskommuner. Till följd av pandemin har utbildningarna pausats och podden är ett sätt att fortsätta inspirera och väcka nyfikenhet bland länets seniorer. Projektet har också en koppling till Länsstyrelsens uppdrag att bevaka tillgången till grundläggande betaltjänster.

Sändningsdatum och gäster

Avsnitt 1 – Digitalisering

17 februari, klockan 13.00

Medverkande:

 • Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län
 • Anders Ygeman, digitaliseringsminister
 • Claes Malmberg, skådespelare och medverkande i Seniorsurfarna (säsong 1) på SVT
 • Björn Blondell, divisionschef, Post- och telestyrelsen
 • Åsa Kåryd, projektledare Mer digital, Telia

Avsnitt 2 – Digitala betaltjänster

24 februari, klockan 13.00

Medverkande:

 • Stefan Ingves, riksbankschef, Sveriges Riksbank
 • Angela Berglund, kursledare, Seniornet
 • Malin Berge, marknadschef, Betalningshjälpen/Mastercard
 • Peter Göransson, säkerhetsexpert, Svenska Bankföreningen

Avsnitt 3 – Sociala medier

3 mars, klockan 13.00

Medverkande:

 • Amelia Adamo, journalist
 • Kajsa Lönn Rhodin, utvecklingsledare, Länsstyrelsen Stockholm
 • Åsa Kåryd, projektledare Mer digital, Telia
 • Ingrid Roslund Winje, volontär, Äldrelinjen Mind

Avsnitt 4 – E-tjänster

10 mars, klockan 13.00

Medverkande:

 • Marianne Rundström, journalist
 • Barbro Westerholm, riksdagsledamot Liberalerna
 • Åsa Kåryd, projektledare Mer digital, Telia
 • Meeri Wasberg, kommunstyrelsens ordförande Haninge kommun

Sammanfattning av poddens innehåll

Läs en sammanfattning av innehållet i poddens fyra respektive avsnitt. Pdf, 411.7 kB.

Lyssna på podden

Podden sänds i Skärgårdsradion Länk till annan webbplats.. Den går också att hitta överallt där andra poodar finns.

Du kan även lyssna direkt i webbläsaren via Libsyn. Länk till annan webbplats.

Kontakt