Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Säsongens inventering efter rovdjur är igång

Ett lodjur som ligger på marken.

Foto: Mostphotos

Just nu pågår den årliga inventeringen av varg och lodjur. För att den ska bli så bra som möjligt är Länsstyrelsen i behov av hjälp från allmänheten. ”Fångar du en bild av ett rovdjur på en viltkamera eller med din mobilkamera, eller ser du ett spår av ett djur i naturen? Då vill vi gärna att du rapporterar det till oss”, säger vilthandläggaren Mikael Fransson.

De stora rovdjurens antal och utbredning i Sverige följs upp med hjälp av inventeringar som sker fem–sex månader under vinterhalvåret. Resultatet ligger till grund för förvaltningen av arterna, som bland annat leder till underlag för skadeförebyggande åtgärder.

I Stockholms län genomförs den här säsongen inventering av lodjur och varg. Inventeringen för lodjur pågår under perioden 1 oktober–28 februari och för varg gäller perioden 1 oktober–31 mars.

– Länsstyrelsen Stockholm har en tjänstehund, besiktningshunden Tezla, som jobbar med att hitta och säkra spår efter rovdjur. Vår övriga inventering sker genom att samla in och analysera spillning samt att ta hjälp av de 20-tal viltkameror som vi har satt upp runtom i länet, säger Mikael Fransson, en av Länsstyrelsens vilthandläggare.

Men trots intensivt inventeringsarbete är Länsstyrelsen i stort behov av hjälp från allmänheten som är ute och rör sig i skog och mark.

– Hjälp från allmänheten är ovärderlig, liksom vårt samarbete med jägare och olika intresseorganisationer. Vi vet att många ser spår eller fångar rovdjur på sina åtelkameror och mobiltelefoner. Genom att låta oss ta del av dessa filmer och fotografier bidrar man till en god förvaltning av rovdjuren i länet. Den som vill ha tips om vad man ska tänka på för att bistå med inventeringen är välkommen att höra av sig till oss, säger Mikael Fransson.

Rapporteringen sker enkelt med hjälp av appen Skandobs eller via webbplatsen skandobs.se. Där kan rapportören bifoga ett foto eller beskriva med ord vad man har sett.

– Viktigt att tänka på vid en rapportering är att lägga in observationen direkt, så att inte spåret förstörs. Ha också gärna med en storleksreferens på ditt foto, till exempel en nyckel eller en tändsticksask, det gör det lättare att bedöma vilket djur ett tassavtryck eller avföring tillhör.

Resultatet från förra säsongens rovdjursinventering visade att Stockholms län har två och en halv familjegrupper av lodjur (honor med ungar) och ett vargrevir (Sjunda som delas med Södermanlands län). Resultatet av nuvarande inventering presenteras under våren 2021.

Om Länsstyrelsens rovdjursinventering

Skandobs.se – för rapportering av rovdjursobservationerlänk till annan webbplats

Rovbase.se – webbsida för att följa rovdjursinventeringenlänk till annan webbplats

Kontakt