Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kungaparet besökte Stockholms län

Ann-Marie Österberg, landshövdingens fru, Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län, Kung Carl XI Gustaf och Drottning Silvia tas emot utanför Karolinska Universitetssjukhuset i Solna när kungaparet besökte Stockholms län den 12 oktober 2020.

Landshövdingeparet Ann-Marie och Sven-Erik Österberg välkomnas tillsammans med H.M. Konungen och H.M. Drottningen till Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Foto: Emelie Nyman

I måndags besökte Kungaparet Stockholms län. Landshövdingen och hans hustru stod som värdpar och deltog under dagens programpunkter. Det kungliga besöket var det första i ordningen när medlemmar från Kungafamiljen ska besöka Sveriges 21 län med anledning av den pågående covid-19-pandemin.

H.M. Konungen vill genom besöken visa deltagande med dem som har drabbats av pandemin och uppmärksamma lokala insatser inom olika samhällssektorer. Besöket i Stockholms län började med att landshövding Sven-Erik Österberg och hans hustru tog emot Kungaparet vid Karolinska Institutet i Solna.

Dagen inleddes med att forskare vid Karolinska Institutet berättade om bland annat immunitet, utveckling av tester, vaccin och effekter på folkhälsan. Nästa besök skedde på Karolinska Universitetssjukhuset där representanter från den sambandscentral som Region Stockholm startade i våras berättade om alternativa inköpsvägar till sjukvården, skyddsutrustning och logistik. Även Scania Södertälje, som ställt sina logistikresurser till förfogande, var på plats.

På Karolinska Universitetssjukhuset fick Kungaparet och landshövdingeparet även samtala med sjukhuspersonal som arbetat med covid-19-patienter.

Förmiddagen avslutades på Försvarshögskolan, där sällskapet fick veta mer om lärosätets bidrag till hanteringen av pandemin samt om det pågående forskningsprojektet avseende fenomenet smygande kriser.

Eftermiddagens program handlade främst om hur näringslivet och turismen har påverkats av pandemin. På Hotell Hasselbacken på Djurgården i Stockholm berättade Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr om stadens samlade covid-19-arbete medan Stockholm Business Region och Swedavia pratade om konjunkturella utmaningar respektive förändrade resemönster. Björn Ulvaeus berättade tillsammans med sina partners om deras etablering på Djurgården, pandemins effekter och framtida planer.

Dagens program avslutades med en rundvandring på Baltic Sea Science Center på Skansen. Kungaparet och landshövdingeparet fick av Skansens vd och överintendenten på Statens maritima och transporthistoriska museer en inblick i hur museerna har påverkats av pandemin och hur de ser på framtiden.

– Det var en mycket bra dag där aktörer i vårt län berättade om deras fantastiska insatser under pandemin, hur de har drabbats på olika sätt och hur de nu jobbar framåt. H.M. Konungen och H.M. Drottningen visade ett stort engagemang och var pålästa om pandemin. Kungafamiljens initiativ att besöka länen för att ta del av regionala och lokala effekter av pandemin och hur samhället arbetar tillsammans för att hitta lösningar är mycket uppskattat, säger landshövding Sven-Erik Österberg.

Bilderna i bildspelet ovan är från Kungaparets besök i Stockholms län. Foto: Jonas Johansson och Emelie Nyman

Kontakt