Risk för vattenbrist i Stockholms länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nya regler för katt- och hundägare ska stärka skyddet för djuren

Hund, katt

Foto: Carita Marchini/Mostphotos

Från och med den 15 juni gäller nya regler för hund- och katthållning. Målet är bland annat att tydliggöra djurens behov samt djurhållarens ansvar och krav på kompetens. Det är Jordbruksverket som har beslutat om de nya föreskrifterna.

Föreskrifterna innehåller många nya bestämmelser som förtydligar vad du som hund- eller katthållare behöver göra för att ditt djur ska må bra. De nya reglerna gäller också branscher och verksamheter som riktar sig till hund- och kattägare samt hundar som används i tjänsteverksamhet.

Målet med de nya reglerna är att

  • stärka djurskyddet för hundar och katter
  • anpassa reglerna till ny kunskap och den nya djurskyddslagen
  • tydliggöra hundar och katters behov
  • tydliggöra djurhållaren ansvar och krav på kompetens
  • underlätta för djurhållaren följa reglerna och hantera sina djur i vardagen.

– Som katt- eller hundägare behöver du titta igenom de nya bestämmelserna och se till att du kan uppfylla dem. Många tycker nog att det är självklarheter, men vissa ändringar kan innebära att du måste hitta en annan lösning för din djurhållning, säger Jenny Eliasson som är djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen Stockholm.

Länsstyrelsen jobbar med djurskyddsärenden som rör hundar och katter på olika sätt, bland annat genom att meddela tillstånd till verksamheter med hund och katt och utreda anmälningar om djur som far illa.

– Vi hoppas att de nya och mer utförliga bestämmelserna underlättar i våra samtal med djurägare – både i djurskyddsärenden och vid tillståndsprövningar av till exempel hunddagis och hund- och kattuppfödare – eftersom det blir tydligare vad som gäller. De nya bestämmelsernas starkare skydd för hundar och katter gör också att vi har en starkare lagstiftning att luta oss mot när vi behöver ingripa i allvarliga djurskyddsärenden, säger Jenny Eliasson.

Mer information om de nya djurskyddsreglern på Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Frågor och svar om de nya reglerna (Jordbruksverket) Länk till annan webbplats.

Kontakt

Enheten för djurskydd