Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Premiär för podcast om hudfärg och diskriminering

När projektet Vidga normen i dag lanserar sin egen podcast är rubriken ”Det vi inte ser kan vi inte göra något åt”. Under tio avsnitt kommer poddens programledare Mona Nechma och Fatema Vanat att samtala med gäster om hudfärg och diskriminering.

Länsstyrelsens projekt Vidga normen hjälper arbetsgivare i Stockholms län att bli medvetna om vithetsnormen i samhället och hur de kan motverka arbetsmarknadens diskriminering av svenskar som inte är vita.

Totalt planeras tio avsnitt av Vidga normen-podden. Ett nytt avsnitt släpps varje månad fram till juli och därefter ett i kvartalet till slutet av 2021. Avsnitten produceras av Mona Nechma, Fatema Vanat och Aya Zemzem Mohammed, på uppdrag av Länsstyrelsen i Stockholm och med stöd från Europeiska socialfonden.

– Vi har alla tre bred kompetens inom frågor kopplade till olika former av rasism och normkritik – både från våra engagemang och vår egen arbetslivserfarenhet. Jag tror att vi kommer att kunna bidra med kunskaper och perspektiv för att vidga normer kring hudfärg, säger programledaren Mona Nechma.

I poddens premiäravsnitt heter gästen Katarina de Verdier, utvecklingsledare på Länsstyrelsen och även projektledare för Vidga normen. Hon talar om hur vi svenskar så gärna vill se oss själva som jämlika att vi inte ser den diskriminering som ändå förekommer.

– Vi anser oss inte se hudfärg. Samtidigt visar statistiken att hudfärg tydligt påverkar vilka möjligheter individen har på den svenska arbetsmarknaden, säger Katarina de Verdier.

– Många kan känna ett direkt obehag av att prata om hudfärg. Så när Vidga normen utbildar personal på organisationer och företag börjar vi alltid med att etablera ett språk, så att vi överhuvudtaget kan prata om frågan. Efter det kan vi sätta ord på problemet och påvisa att det faktiskt finns en diskriminering.

Du hittar podden där poddar finns (med reservation för viss fördröjning i vissa appar), och går redan nu att lyssna på Libsynlänk till annan webbplats och på Spotifylänk till annan webbplats.

Podden produceras av Mona Nechma, Fatema Vanat och Aya Zemzem Mohammed på uppdrag av Länsstyrelsen i Stockholm och med stöd från Europeiska socialfonden.

Kontakt