Risk för vattenbrist i Stockholms länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Planera för vem som kan ta hand om ditt djur om du själv blir sjuk

katt, hund

Foto: Mostphotos

Har du funderat på vem som kan ta hand om ditt djur om du blir sjuk? Eller vad som händer med djuret om du hamnar på sjukhus? Som djurägare är det bra att ha en plan för husdjuret när det oförutsägbara händer.

Som djurägare har du ansvar för ditt djur. Enligt djurskyddslagen ska djuret ha vatten, mat, skötsel, tillsyn och omvårdnad. Dessutom behöver djuret sällskap och får inte lämnas ensamt under en längre period.

Om du som djurägare blir sjuk och inte orkar ta hand om ditt djur, eller hamnar på sjukhus och inte har möjlighet att ge djuret den omsorg det behöver är det viktigt att du vet hur du ska gå till väga – både för din egen och djurets skull.

– Det är bra om man i förväg har kommit överens med en närstående, till exempel en familjemedlem, en vän eller en granne, som kan hjälpa till att ta hand om djuret om något skulle hända och man själv inte kan ta hand om sitt djur, säger Caroline Östregård, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen.

– Att ha med sig en lapp eller liknande i plånboken med kontaktuppgifter till den som kan ta hand om djuret underlättar för till exempel sjukvårdspersonal om husse eller matte hamnar på sjukhus. Och har du ingen som kan ta hand om ditt djur kan du be personalen hjälpa dig att hitta en lösning.

Om Länsstyrelsen får in en anmälan om att ett djur av någon anledning lämnats utan tillsyn försöker myndigheten i första hand prata med djurets ägare och reda ut om det finns någon som kan ta hand om djuret i djurägarens frånvaro. Om det inte finns någon som kan ta hand om djuret kan ett omhändertagande av djuret bli aktuellt. I så fall öppnar Polisen dörren till bostaden åt Länsstyrelsens djurskyddshandläggare så att omhändertagandet kan verkställas.

Efter omhändertagandet förs djuret till ett djurhem och vanligtvis sker också en veterinärbesiktning. Beroendet på hur djuret mår beslutar sedan Länsstyrelsen om djuret ska omplaceras eller avlivas. När ett beslut om omhändertagande verkställts innebär det att djurägaren mister äganderätten till sitt djur. För att Länsstyrelsen ska ha skäl att ompröva sitt beslut krävs att det väldigt snabbt kommer in nya väsentliga uppgifter.

– Tanken på att detta ska hända ens djur är så klart ingen rolig tanke, men det är viktigt att komma ihåg att syftet med omhändertagandet är att skydda djuret från att lida. Det är därför också viktigt att ha en plan för vem som kan hjälpa till att ta hand om ditt djur om du själv inte har den möjligheten, säger Caroline Östregård.

Broschyren: ”Vem tar hand om mitt djur när jag blir sjuk eller inte orkar längre?” Pdf, 878.9 kB.

Kontakt

Enheten för djurskydd