Publiceringsdatum: 2 mars 2020

Här hittar du information om coronaviruset och covid-19

Ett nytt coronavirus har upptäckts i Hubei-provinsen i Kina. Viruset har spridits till ett flertal länder däribland Sverige. Det ger symtom som feber och hosta och påminner om influensa. Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet när det gäller coronaviruset och sjukdomen covid-19.

Sidan uppdaterades senast den 27 mars 2020.

Spridningen av covid-19 är en pandemi

Folkhälsomyndigheten bedömer risken för smittspridning av coronaviruset i Sverige som mycket hög. Världshälsoorganisationen WHO har klassificerat utbrottet av covid-19 som en pandemi. Det betyder att sjukdomen nu finns eller snart kommer att finnas i alla världsdelar och att den sannolikt kommer att drabba alla världens länder. (Källa: Folkhälsomyndigheten)

Läs mer hos Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats

Viktigt att vi tillsammans tar ansvar för att minska smittspridningen

För att minska risken för smittspridning är det viktigt att vi alla tar vårt ansvar. Folkhälsomyndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Socialstyrelsen och Utrikesdepartementet uppmanar allmänheten att:

  • Stanna hemma när du har symtom som påminner om förkylning eller influensa.
  • Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till jobb eller skola.
  • Arbetsgivare som har möjlighet att låta anställda arbeta hemifrån bör överväga att rekommendera detta. Rekommendationen gäller framför allt i Stockholmsregionen, där smittspridningen för närvarande är som störst.
  • Äldre människor har större risk att bli svårt sjuka. Därför är det viktigt att inte i onödan besöka personer på sjukhus och äldreboenden. Låt bli sådana besök om du känner dig det minsta sjuk.
  • Personer över 70 år bör begränsa kontakter med andra människor så långt det går under en tid framöver.
  • Tvätta händerna med tvål och varmt vatten ofta.

Ansvariga myndigheters information

Vid större händelser finns det risk att ryktesspridning uppstår. Tänk källkritiskt och vänd dig till ansvariga myndigheter för bekräftad och säkerställd information. Här har vi samlat länkar till ansvariga myndigheter.

Krisinfo.se

Krisinfo.selänk till annan webbplats hittar du samlad information från ansvariga myndigheter.

Folkhälsomyndigheten

På Folkhälsomyndigheten webbplats finns samlad information om sjukdomen, om uttbrottet i Sverige och globalt och riskbedömning med mera.

Folkhälsomyndighetens startsidalänk till annan webbplats

Frågor och svar om corona-viruset och covid-19länk till annan webbplats

Råd om hur du kan skydda dig och andra från smittspridninglänk till annan webbplats

Informationsmaterial på flera språk för nedladdninglänk till annan webbplats

Region Stockholm

Regionalt är det Region Stockholm och Smittskydd Stockholm som ansvarar för smittskyddet. På deras webbplats hittar du information om
Hantering och beredskap i Region Stockholm.länk till annan webbplats
Samlad information om corona i Stockholms län på Vårdguidenlänk till annan webbplats

Utrikesdepartementet

På Utrikesdepartementets webbplats hittar du information om råd vid resor, aktuell reseravrådan, information UD:s konsulära arbete och om
behöver komma i kontakt med ambassader.
Information om UD:s arbete med anledning av corona-viruset.länk till annan webbplats

Regeringen

På regeringens webbplats hittar du samlad information om beslut och initiativ som regeringen tarlänk till annan webbplats med anledninga av nya coronaviruset

Utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor till samtliga länderlänk till annan webbplats.

Regeringen beslutade den 17 mars att tillfälligt stoppa icke nödvändiga resor till Sverigelänk till annan webbplats, i syfte att mildra effekterna av coronavirusets utbrott och minska spridningen av covid-19.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar även att man tänker igenom om inrikes resorlänk till annan webbplats är nödvändiga att genomföra, speciellt till och från storstadsområden.

Begränsade möjligheter vid sammankomster och tillställningar
Regeringen har fattat beslut om att ytterligare begränsa möjligheten till allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Beslutet gäller från 29 mars och begränsningen innebär ett maxantal på 50 deltagare. Läs mer om detta på Polismyndighetens webbplatslänk till annan webbplats.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram information och underlaglänk till annan webbplats till arrangörer av evenemang. Bland annat finns en checklista med saker att tänka på för att minska risken att covid-19 sprids.

Har du sökt eller fått tillstånd från Länsstyrelsen till offentlig tillställning och har eventuella frågor kring detta efter att ha läst informationen på polisens hemsida? Då kan du skicka din fråga till stockholm@lansstyrelsen.se.

På verksamt.se har Tillväxtverket samlat information från myndigheter om det nya coronaviruset och covid- 19, som är viktig för dig som företagare att känna till.

Läs mer hos verksamhet.selänk till annan webbplats

Here you can find information from responsible authorities about the virus, spread of infection and handling of the outbreak.

Official information on the novel corona viruslänk till annan webbplats (Folkhälsomyndigheten)

Questions and answers, (FAQ) about COVID-19länk till annan webbplats (Folkhälsomyndigheten)

European Center for Disease Prevention and Controllänk till annan webbplats (EU:s smittskyddsmyndighet)

At the webpage 1177.se you can find information about corona i other languages: Arabic, English, Finnish, Meänkieli, Nordsamiska, Persian, Polish, Russian, Somali, Spanish, Sydsamiska.

Information about corona in other languages 1177,selänk till annan webbplats

Nyheter om nya coronaviruset på flera språk, Sveriges Radio länk till annan webbplats

Har du frågor?

Det är hög belastning på samhällets telefontjänster, särskilt sjukvårdsrådgivningen. Hjälp de som verkligen behöver komma fram att göra det. Många vanliga frågor besvaras ingående på myndigheternas webbplatser (se nedan).

Om du inte hittar svar på webben kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13.

Om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning, ring 1177. Använd numret med förnuft och aldrig för allmänna frågor om coronaviruset.

De flesta som får covid-19 blir inte svårt sjuka och behöver inte kontakta vården. (Källa: 1177.se)

Detta gör Länsstyrelsen Stockholm med anledning av coronaviruset

Länsstyrelsen i Stockholms län följer händelseutvecklingen och samverkar med andra myndigheter på nationell och regional nivå. Fredagen den 28 februari beslutades om aktiverat läge för vår regionala samverkansplattform Samverkan Stockholmsregionen. Det innebär att vi arbetar nära Region Stockholm och ansvariga myndigheter och ytterligare har förstärkt samordningen och samverkan i länet.

Läs mer om Länsstyrelsens arbete med regional krisledning här

 

Kontakt