Publiceringsdatum: 2 mars 2020

Senast uppdaterad: onsdag 2 september, 08.30

Här hittar du information om coronaviruset och covid-19

Här hittar du länkar till ansvariga myndigheters information om coronaviruset och sjukdomen covid-19. Du kan också läsa om Länsstyrelsens arbete med anledning av pandemin.

Spridningen av covid-19 är en pandemi

Världshälsoorganisationen WHO har klassificerat utbrottet av covid-19 som en pandemi. Det betyder att sjukdomen nu finns i hela världen. (Källa: Folkhälsomyndigheten)

Länsstyrelsen följer noggrant händelseutvecklingen kring coronaviruset och sjukdomen covid-19. Vi har en nära samverkan med andra aktörer och följer Folkhälsomyndighetens och ansvariga myndigheters rekommendationer.

Viktigt att vi tillsammans tar ansvar för att minska smittspridningen

För att minska risken för smittspridning är det viktigt att vi alla tar vårt ansvar. Folkhälsomyndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Socialstyrelsen och Utrikesdepartementet uppmanar allmänheten att:

 • Tvätta händerna med tvål och varmt vatten ofta.
 • Håll avstånd på platser där människor samlas, till exempel i butiker, kollektivtrafik, i offentliga lokaler
 • Stanna hemma när du har symtom som påminner om förkylning eller influensa.
 • Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till jobb eller skola.
 • Undvik större sammanhang som fester, bröllop och andra tillställningar.
 • Undvik onödiga resor
 • Äldre människor har större risk att bli svårt sjuka. Sedan den 1 april råder ett generellt förbud för att besöka äldreboenden i hela landet.
 • Personer över 70 år bör begränsa kontakter med andra människor så långt det går under en tid framöver

Var källkritisk

Vid större händelser finns det risk att ryktesspridning uppstår. Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, vänd dig till ansvariga myndigheter för bekräftad och säkerställd information.

Råd till verksamheter för att minska risken för smittspridning

Folkhälsomyndigheten uppdaterar de allmänna råden allteftersom. Där uppmanas alla hålla avstånd och ta personligt ansvar. Alla verksamheter uppmanas att bidra till att minska smittspridningen. Det kan göras genom att

 • Informera allmänheten, undvika att flera personer samlas, markera avstånd i exempelvis köer och erbjuda möjlighet till handtvätt med tvål och vatten.
 • Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt, om möjligt ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller stöd för kunder att hålla avstånd
 • Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus och begränsa antalet deltagare och åskådare efter gällande rekommendation.
 • Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och liknande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.
 • Arbetsgivare bör se till att personal och besökare håller avstånd, att anställda arbetar hemifrån och undviker onödiga resor om det är möjligt.
 • Utförare av kollektivtrafik och allmänna färdmedel bör begränsa antalet resenärer och anpassa antalet turer så att trängsel kan undvikas.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats

Detta gör Länsstyrelsen Stockholm med anledning av pandemin

Länsstyrelsen i Stockholms län följer händelseutvecklingen och samverkar med andra myndigheter på nationell och regional nivå. Fredagen den 28 februari beslutades om aktiverat läge för vår regionala samverkansplattform Samverkan Stockholmsregionen. Det innebär att vi arbetar nära Region Stockholm och ansvariga myndigheter och ytterligare har förstärkt samordningen och samverkan i länet.

Med anledning av covid-19-pandemin har Länsstyrelsen fått flera nya uppdrag inom till exempel samordning och analys.

Länsstyrelsens arbete med anledning av covid-19

Länsstyrelsens arbete med regional krisledning

Gemensam regional inriktning för att minska smittspridningen av covid-19

Den regionala samordningen i Samverkan Stockholmsregionen med anledning av covid-19länk till annan webbplats

Ansvariga myndigheters information

Vid större händelser finns det risk att ryktesspridning uppstår. Tänk källkritiskt och vänd dig till ansvariga myndigheter för bekräftad och säkerställd information. Här har vi samlat länkar till ansvariga myndigheter.

Krisinfo.se

Krisinfo.selänk till annan webbplats hittar du samlad information från ansvariga myndigheter.

Folkhälsomyndigheten

På Folkhälsomyndigheten webbplats finns samlad information om sjukdomen, om utbrottet i Sverige och globalt och riskbedömning med mera.

Folkhälsomyndighetens sida om covid-19länk till annan webbplats

Frågor och svar om covid-19länk till annan webbplats

Råd om hur du kan skydda dig och andra från smittspridninglänk till annan webbplats

Region Stockholm

Regionalt är det Region Stockholm och Smittskydd Stockholm som ansvarar för smittskyddet. På deras webbplats hittar du information om

Om det nya coronavirusetlänk till annan webbplats

Samlad information om coronaviruset i Stockholms län på Vårdguidenlänk till annan webbplats

Utrikesdepartementet

På Utrikesdepartementets webbplats hittar du information om råd vid resor, aktuell reseavrådan, information UD:s konsulära arbete och om
behöver komma i kontakt med ambassader.

Information om UD:s arbete med anledning av coronavirusetlänk till annan webbplats

Regeringen

På regeringens webbplats hittar du samlad information om beslut och initiativ som regeringen tar med anledning av covid-19.

Regeringens arbete med anledning av nya coronavirusetlänk till annan webbplats

Regeringen beslutade den 30 mars om ett besöksförbud på samtliga landets äldreboenden för att förhindra spridningen av sjukdomen covid-19. Beslutet trädde i kraft den 1 april. Läs mer på regeringens webb.

Läs mer på regeringens webbplatslänk till annan webbplats

Regeringen har fattat beslut om att ytterligare begränsa möjligheten till allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Beslutet gäller från 29 mars och begränsningen innebär ett maxantal på 50 deltagare. Läs mer om detta på Polismyndighetens webbplatslänk till annan webbplats.

Länsstyrelsen kan besluta om fler regionala begränsningar. Vi kommer fatta ett sådant beslut om smittskyddsläkaren i Region Stockholm gör en sådan begäran. Beslutet kungörs genom myndighetsmeddelande, vilket innebär att information läses upp i Sveriges Radio. Vi informerar också via vår webbplats och i sociala medier. Läs mer i vår nyhet om detta.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram information och underlaglänk till annan webbplats till arrangörer av evenemang. Arrangörer bör dock tänka på hur de kan uppfylla de gällande allmänna råden från Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats om att upprätthålla avstånd mellan deltagare.

Har du sökt eller fått tillstånd från Länsstyrelsen till offentlig tillställning och har eventuella frågor kring detta efter att ha läst informationen på polisens hemsida? Då kan du skicka din fråga till stockholm@lansstyrelsen.se.

På verksamt.se har Tillväxtverket samlat information från myndigheter om det nya coronaviruset och covid-19, som är viktig för dig som företagare att känna till.

Läs mer hos verksamhet.selänk till annan webbplats

Här hittar du exempel på åtgärder som Länsstyrelsen Stockholm gör för att underlätta för länets företagare

Here you can find information from responsible authorities about the virus, spread of infection and handling of the outbreak.

Official information on the novel corona viruslänk till annan webbplats (Folkhälsomyndigheten)

Questions and answers, (FAQ) about covid-19länk till annan webbplats (Folkhälsomyndigheten)

European Center for Disease Prevention and Controllänk till annan webbplats (EU:s smittskyddsmyndighet)

At the webpage 1177.se you can find information about corona i other languages: Arabic, English, Finnish, Meänkieli, Nordsamiska, Persian, Polish, Russian, Somali, Spanish, Sydsamiska.

Information about corona in other languages 1177,selänk till annan webbplats

News about the new corona virus in other languages, Sveriges Radio länk till annan webbplats

Information from authorities about the coronavirus/covid-19 in other languages at Krisinfo.selänk till annan webbplats

Films in other languages at Informationsverige.se

Har du frågor om covid-19?

Många vanliga frågor besvaras ingående på myndigheternas webbplatser.

Om du inte hittar svar på webben kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13.

Om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning, ring 1177. Använd numret med förnuft och aldrig för allmänna frågor om covid-19.

De flesta som får covid-19 blir inte svårt sjuka och behöver inte kontakta vården. (Källa: 1177.se)

Kontakt

Länsstyrelsen Stockholm

Box 22067, 104 22 Stockholm