Aktuella varningsmeddelanden i Stockholms länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Årets nybyggare respektive pionjär i Stockholms län är utsedda

Ett företag inom munhälsa, ett annat inom medicinsk diagnostik och ett något annorlunda riskkapitalbolag. Personerna bakom företagen har tilldelats utmärkelserna Årets nybyggare, Årets pionjär och Årets unga pionjär i Stockholms län. Priserna delades ut av landshövdingen under en tillställning förra veckan.

Utmärkelsen Årets nybyggare tilldelas en person med utländsk bakgrund, som efter kort tid i Sverige och med begränsade resurser har startat ett företag som varit aktivt i minst två år. Till Årets pionjär utses en person med utländsk bakgrund, som drivit ett företag under minst fem år med en bra tillväxt och potential.

Årets unga pionjär blir någon som är max 30 år, har minst en förälder med utländsk bakgrund och har startat ett företag med en framgångsrik affärsidé. Syftet med utmärkelserna är att lyfta fram goda exempel och förebilder samt att visa på ambition, vilja och värde.

Förra veckan delade landshövding Sven-Erik Österberg ut 2019 års pris till Stockholms läns vinnare: Allen Ali Mohammadi – Årets nybyggare, Susanne Najafi – Årets pionjär och Noel Abdayem – Årets unga pionjär.

– Det är tre fantastiska företagare med drivkraft och engagemang, som arbetar för något de tror på. Ali, Susanne och Noel är en tillgång för vårt län och bra exempel på vad framgångsrikt entreprenörskap handlar om, säger Sven-Erik Österberg.

– Stockholms län är en kunskapsintensiv region med en ung, välutbildad befolkning och många företag. Våra invånare har en variation av bakgrund, erfarenheter och språkkunskaper. Årets nybyggare och pionjärer är några exempel på den otroliga kompetens som finns i vårt län. Jag kan inte nog understryka hur viktigt det är att vi tar vara på både den arbetskraft som kommer hit och som vi är i behov av, såväl dem som skapar arbete och företag, fortsätter landshövdingen.

Årets nybyggare

Allen Ali Mohammadi har sedan han kom till Sverige 2014 på ett imponerande sätt etablerat både sig själv och ett innovativt företag med stor potential inom medicinsk diagnostik. Hippogriff, som baserat på modern teknologi och AI med hög effektivitet och säkerhet kan identifiera risk för hjärtfel hos patienter runt om i världen.

Årets pionjär

Susanne Najafi för både en inspirerande personlig resa och en dokumenterad framgångsrik entreprenörskarriär som lett fram till skapandet av Backing Minds. Ett riskkapitalbolag med en tydlig egen nisch och internationella ambitioner, där hållbarhet är en integrerad del och där flera unga lovande redan företag finns i portföljen.

Årets unga pionjär

Noel Abdayem har med visionärt och uthålligt entreprenörsarbete skapat ett internationellt snabbväxande och lönsamt företag inom munhälsa, en bransch präglad av hård konkurrens från de stora konsumentbolagen. The Humble Co bidrar med både sina produkter och sitt samhällsengagemang till mer hälsosamma och hållbara samhällen runt om i världen.

Om priset

Utmärkelserna är instiftade av Stiftelsen IFS. Syftet med priset, som delats ut sedan 1999, är att hylla och synliggöra företagare med utländsk bakgrund och för att öka intresset för entreprenörskap. H.M. Konung Carl XVI Gustaf är beskyddare av priset.

Varje län utser regionala finalister i kategorierna, vilka sedan går vidare till den nationella finalen som arrangeras på Stockholms slott med kungen som prisutdelare.

Mer information om utmärkelserna finns på Stiftelsen IFS webbplats. Länk till annan webbplats.

Kontakt