Aktuella varningsmeddelanden i Stockholms länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Högklassiga projekt och uppfinningar när landshövdingen delade ut innovationspris

Stockholms läns vinnare av SKAPA-priset och SKAPA talang för unga innovatörer tillsammans med landshövding Sven-Erik Österberg.

Francesco Gatto, Linnea Eriksson, Therese Svensk, Ramtin Massoumzadeh, Thibault Helle, Sven-Erik Österberg, Masih Davari och Mohammad Davari vid prisutdelningen på Tessinska palatset. Foto: Emelie Nyman

Utveckling av medicinsk utrustning, metod för att hitta återfallscancer, stöd i att uppfylla hållbarhetsmål och teknik som sparar vatten. Stockholms läns bästa innovationer uppmärksammades när landshövding Sven-Erik Österberg delade ut SKAPA-priset.

Länsvinnarna av SKAPA-priset, som är Sveriges största innovationspris, och SKAPA talang, för unga innovatörer, är korade. Länsstyrelsen och landshövdingen delade ut prisen tillsammans med Stiftelsen SKAPA och Södertälje Science Park.

Stockholms läns finalister kommer att möta de andra länsfinalsiterna vid en final senare i höst då de nationella vinnarna kommer att utses.

Vinnare i SKAPA-priset

Mohammad Davari tillsammans med Masih Davari – InnoBrain 

InnoBrain kombinerar neurovetenskap och AI för att analysera användarnas faktiska beteenden vid utvecklingen av medicinsk utrustning. Detta kan leda till att ett stort antal felaktiga hanteringar undviks vilket kan spara många liv. Tillämpningen av tekniken har ett stort användningsområde inom alla områden där användbarhet är en viktig förutsättning.

Francesco Gatto – Elypta

Elypta utvecklar en enkel och billig metod att snabbt hitta återfallscancer för att minska mänskligt lidande och spara professionella resurser i sjukvården. Provtagning på blod och urin kan med hjälp av maskininlärningsalgoritmer med hög säkerhet ge tidiga signaler på njurcancer.

Vinnare i SKAPA talang, för unga innovatörer

Therese Svensk och Linnea Eriksson – Pure Act

Pure Acts plattform ger små och medelstora företag ett enkelt sätt att påbörja, driva och kommunicera sitt hållbarhetsarbete. Det är ett tydligt verktyg med en väl strukturerad process som skapar förutsättningar för företag att uppfylla hållbarhetsmål.

Thibault Helle och Ramtin Massoumzadeh – Labtrino

Labtrino har med modern teknik och en användbar utformning skapat produkten Trinometer som möjliggör att både konsumenter och fastighetsägare kan spara vatten. Med en enkel, uppkopplad och distribuerad förbrukningsmätare kan hushåll medverka till att både spara pengar och bidra till ett hållbart samhälle.

Mer om SKAPA-priset

Sveriges största innovationspris med syfte att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. Stiftelsen SKAPA bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

Läs mer om Stiftelsen SKAPA Länk till annan webbplats.

Kontakt