Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingen om OS och Paralympics 2026: ”Det är inte vad jag hade hoppats på”

OS-ringarna

Foto: Mostphotos

Det blir inget vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026. Det står klart efter att Internationella olympiska kommittén (IOK) under ett möte i schweiziska Lausanne den 24 juni röstade mellan svenska Stockholm/Åre och italienska Milano/Cortina.

– Resultatet är inte vad jag hade hoppats på, jag hade sett fram emot att Sverige skulle stå som värdnation och Stockholm som huvudort under vinter-OS och Paralympics 2026. Men nu gratulerar vi Milano/Cortina till detta, säger Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län.

Tillsammans med sina landshövdingekollegor i Jämtland och Dalarna ställde Sven-Erik Österberg sig tidigt bakom Sveriges olympiska kommittés (SOK) officiella ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026 då de såg positivt på sina respektive läns möjligheter att stå värd för vinterspelen.

I ett gemensamt brev till IOK lyfte de tre landshövdingarna fram att Sverige både har tradition och erfarenhet av vintersportarrangemang och att ett naturligt nästa steg är vinter-OS och Paralympics. Dessutom betonade de Sverige som en bra kandidat med tanke på kombinationen av ekonomisk, social, miljömässig och hållbar inriktning på projektet.

Vinter-OS och Paralympics 2026 kommer att arrangeras i Milano/Cortina i Italien.

Nyhet från 10 januari 2019: ”Landshövdingar positiva till OS och Paralympics 2026”

Kontakt