Aktuella varningsmeddelanden i Stockholms länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsfiskekonsulenten medverkar i dokumentär om gäddor på SVT

Länfiskekonsulent, Henrik C Andersson, gädda

Henrik C Andersson med en gädda i Stockholms yttre skärgård.

Gäddfisket i Stockholms skärgård är inte vad det en gång varit, men Länsstyrelsen arbetar för att det ska bli bättre. Om det berättar Länsstyrelsens länsfiskekonsulent Henrik C Andersson i dokumentären ”Gäddan som alltid högg”, som nu visas på SVT och svtplay.se.

I dokumentären får tittarna följa Johan och Christofer som lever för fiske och gäddhugg. Gäddfisket i Stockholms skärgård är betydligt sämre än vad det har varit och nu beger de sig ut på ett äventyr längs med Kaitumälven i Norrbottens län i jakt på monstergäddor.

Länsstyrelsens fiskekonsulent medverkar i dokumentären där han berättar om varför gäddfisket i skärgården har blivit sämre de senaste 20 åren och vad som görs för att det ska bli bättre igen.

– Orsakerna till att det blivit som det blivit är många. Till exempel strandexploatering som förstör gäddans lekplatser, ett storskaligt fiske som orsakat obalans i Östersjöns fiskbestånd som resulterat i en dramatisk ökning av storspigg som äter gäddans rom och yngel samt utdikning av kustnära våtmarker, säger Henrik C Andersson.

Andra orsaker är vandringshinder i vattendrag, kraftigt ökande population av gråsäl som äter lekgädda i vikarna, igenväxning av lekvikar och vandringsleder samt i viss mån också ett ökat sportfiske efter gädda.

Fiskevårdsåtgärder har gett resultat

Men det finns även exempel där bestånden har ökat under senare år.

– I dokumentärfilmen besöker vi ett område i Stockholms yttre skärgård där det tack vare olika åtgärder är riktigt bra gäddfiske i dag. Det vi har gjort är att öka möjligheten för fisk att vandra, samarbetat med djurhållaren för att skapa betande strandängar som är attraktiva lekplatser för gädda samt inför fredningsområde med totalt fiskeförbud under perioden 1 april till 15 juni, säger Henrik C Andersson.

Till vardags är även Henrik en passionerad sportfiskare och delar Johan och Christofers passion för gäddor.

– Redan som liten pojke brann jag för fisket. Med The Clash i hörlurarna satt jag i bibliotekets fåtölj och läste ”Gäddan som alltid högg” av Hans Lidman. The Clash och Hans Lidman var mina idoler. Och när jag inte var på biblioteket eller i skolan satt jag i min eka och fiskade gädda vid någon vassrugge. Det är nästan overkligt att det kommer en film på SVT som heter just ”Gäddan som alltid högg” och att jag är med i den, säger han.

”Gäddan som alltid högg”, av produktionsbolaget Freewater pictures, sänds i SVT1 den 5 juni klockan 20.00 samt repriser. Dokumentären visas också på svtplay.se.

Se dokumentären på svtplay.se Länk till annan webbplats.

Kontakt