Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Novell av Hassen Khemiri ska få personer som utövar våld i nära relationer att söka hjälp

Författaren Jonas Hassen Khemiri

Jonas Hassen Khemiri beskriver våld i nära relationer i "Sista måltiden", en fristående novell men med utgångspunkt i hans roman "Pappaklausulen". Copyright/fotograf: Pierre Björk

I dag den 8 april publiceras novellen ”Den sista måltiden”, som Jonas Hassen Khemiri har skrivit på uppdrag av länsstyrelserna i Stockholm och Skåne. Novellen beskriver ett våldsamt förhållande och är en del i kampanjen för telefonlinjen Välj att sluta, som riktar sig åt personer som utövar våld i nära relationer och vill förändra sitt beteende.

Den 4 februari lanserades telefonlinjen Välj att sluta, som är ett samarbete mellan länsstyrelserna i Stockholm och Skåne samt Manscentrum i Stockholm. Syftet är att personer som utövar fysiskt eller psykiskt våld, eller riskerar att utöva våld, i nära relationer ska ta steget att bryta sitt våldsamma beteende. Via telefonlinjen får personerna stöd samt motivation och vägledning att söka vidare hjälp och behandling.

Som ett sätt att informera om telefonlinjen har länsstyrelserna låtit författaren Jonas Hassen Khemiri skriva en novell om en småbarnspappa som kontrollerar och mentalt bryter ner sin flickvän.

– Vi tror att litteratur har en stor påverkan på människor och att en novell som hanterar våld i nära relationer på ett respektfullt sätt kan få personer som är i liknande situationer som huvudpersonen att se sig själv och söka hjälp för sitt våldsamma beteende, säger Christina Ericson, utvecklingsledare i arbetet mot våld i nära relationer vid Länsstyrelsen Stockholm.

”Den sista måltiden” tar utgångspunkt i en karaktär i Jonas Hassen Khemiris roman ”Pappaklausulen” och ger en bakgrundsbild till vad som hände innan det första slaget.

– Att låta Jonas Hassen Khemiri skriva novellen var naturligt med tanke på hans tidigare roman. Men inte minst är han en författare som skriver reflekterande, nyansrikt och insiktsfullt. Han beskriver det psykiska och fysiska våldet på ett mycket bra sätt, säger Christina Ericson.

Läs ”Den sista måltiden” på Välj att slutas webbplats.länk till annan webbplats

Jonas Hassen Khemiri berättar om novellen i DN.länk till annan webbplats

Intervju med Jonas Hassen Khemiri och Ulf Calvert, psykolog på Manscentrum i P1-morgon.länk till annan webbplats

Länsstyrelsens nyhet om lanseringen av telefonlinjen Välj att sluta.

Kontakt