Kurs om fornlämningar och kulturlämningar som livsmiljöer i jordbrukslandskapet

Foto: Roger Billefält.
Välkommen till en fältkurs då vi tittar på olika forn- och kulturlämningar, samt kulturmiljöer i jordbrukslandskapet som livsmiljöer för många arter och hur du bäst vårdar dessa för att bevara kulturvärden och öka den biologiska mångfalden.
Vi besöker Roger och Rose-Marie Billefält på Grävelsta gård i Vallentuna som har 42 leicestertackor med lamm och 30 nötkreatur på sina naturbetesmarker. De har mycket fina naturbetesmarker med fornlämningar – bland annat gravar från vikingatiden och olika kulturmiljöer/småbiotoper. Vi får höra om deras omfattande arbete med att restaurera sina fina betesmarker och hur de lägger upp betesdriften och arbetet på gården för att få bra resultat med produktionen samt natur- och kulturvärden.
Anna Douhan Sundahl (agronom och lantmästare) och Ulf Berglund (Skogsrådgivare) på Hushållningssällskapet håller i kursen. Andrea Olausson (arkeolog) och Ylva Berry (biogeovetare) som arbetar med kulturmiljö respektive biologisk mångfald på Länsstyrelsen Stockholm medverkar.
Vi diskuterar hur du kan restaurera och sköta lämningar som exempelvis gravar, odlingsrösen, stengärden och husgrunder utan att riskera att skada dem, samt kulturmiljöer/småbiotoper som åkerholmar, brynmiljöer, brukningsvägar, fornåkrar och gamla ängsmarker. Du får även lära dig grunderna i att tolka historiska kartor och bildmodeller. Dessa kunskaper använder vi oss av för att förstå kulturlandskapets utveckling på gården, för att leta efter gamla brukningsspår i landskapet och för att förstå vad som är biologiskt kulturarv värt att bevara där det till exempel har stått ett torp.
Du har även chansen att bekanta dig med de andra deltagarna och dela erfarenheter med dem.
Målgrupp
Målgruppen för kursen är lantbruks-, skogsbruks- och trädgårdsföretagare, ideella föreningar som arbetar med relaterade frågor, hästverksamhet med minst tio hästar, eller den som har särskilt värdefulla marker ur biologisk synvinkel, som slåtteräng eller markklasser med särskild skötsel. I mån av plats får även andra delta, men målgruppen har företräde.
Praktisk information
Hushållningssällskapet bjuder på en lättare fältlunch och kaffe. Eventuell specialkost meddelas senast 14 dagar innan kursdatum.
En stor del av kursen hålls utomhus, så klä dig efter väder och ta gärna fällpall eller sittunderlag.
- Vi mejlar ut mer information till anmälda när kursdagen närmar sig.
- Praktiska frågor ställs till Ylva Berry på Länsstyrelsen Stockholm, se kontaktuppgifter längst ner på sidan.
- Aktiviteten finansieras av strategiska planen för EU:s gemensamma jordbrukspolitik 2023–2027.
Hur du tar dig dit
Det går att ta sig till platsen för kursen, Grävelsta gård i Vallentuna, med kollektivtrafik och det finns parkeringsmöjlighet för dig som kommer med egen bil.
Buss 524 mot Arninge station åker 9.01 från Upplands Väsby station (läge C) och är framme 9.14 vid Gällsta vägskäl. Därifrån är det drygt 30 minuters promenad till Grävelsta gård (Grävelsta 1). Det finns flera bussalternativ för resan tillbaka till Upplands Väsby station.
Sök resa på sl.se Länk till annan webbplats.
Samåkning
Vi vill göra det enkelt att delta även utan att ta egen bil till kursen. Vi hoppas att några av deltagarna med bil också kan tänka sig att plocka upp andra deltagare. Samåkning gör att fler får möjlighet att ta sig till våra kurser samtidigt som vi släpper ut mindre växthusgaser.
Skriv gärna i rutan "Meddelande till arrangören" i anmälningsformuläret nedan om du vill hitta någon att få åka med. I så fall kan vi höra med de andra anmälda i rätt del av länet om någon av dem kan plocka upp dig. Skriv även om du inte vill bli kontaktad av oss gällande samåkning.
- Var:
- Samling på parkeringen på Grävelsta gård (Grävelsta 1, Vallentuna).
- Kostnad:
- Ingen kostnad
- Sista anmälningsdag:
- 18 sep 2025
Anmäl dig
Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.
Det finns 25 lediga platser kvar. Sista anmälningsdag är den 18 september klockan 23.59.
