Chefsnätverk för brottsförebyggande föräldraskapsstöd

Illustration: Falko Grentrup
Fokus under denna träff är barns och ungas erfarenheter av våld under uppväxten och risken det medför att involveras och utnyttjas i kriminalitet.
Forskning visar att barn som varit utsatta för våld i olika former så som våld i hemmet, sexuellt våld, mobbing, våld i nära relationer eller hedersrelaterat våld i högre grad riskerar att själva utöva våld.
Under träffen tar vi del av resultatet från Barnombudsmannens senaste årsrapport, "Det har alltid funnits våld, alltså när det har funnits problem", och olika lokala exempel på hur socialtjänsten kan arbeta med tidig upptäckt och tidiga insatser för att fånga upp barn i utsatthet och stöd till föräldrar.
Målgrupp
Chefer inom socialtjänst i kommuner med utsatta områden i Stockholms län.
Program
09.00 Inledning – Lina Devgun och Marie-Therese Metzén, Länsstyrelsen
09.20 Barn och ungas röster – Iman Nilsson, kvalificerad utredare på Barnombudsmannen
Presentation av Barnombudsmannens återrapportering av regeringsuppdraget om barn och ungas uppväxt- och levnadsförhållanden och risk för att involveras och utnyttjas i kriminalitet samt rapporten "Det har alltid funnits våld, alltså när det har funnits problem". Vi får höra vad barn och unga har berättat om sina uppväxtvillkor i relation till hjälp, stöd och skydd från ansvariga myndigheter och andra aktörer.
10.00 Fika
10.30 Regionala och lokala exempel kring tidig upptäckt av våld i hemmet och socialtjänstens möjligheter:
- Region Stockholm om hur BVC arbetar med att förebygga våld.
Vad har vi lärt oss av det våldsförebyggande arbetet och hur kan samverkan med socialtjänsten fungera? Vilket föräldraskapsstöd erbjuder BVC och vilka föräldrar når vi?
– Lene Lindberg, lektor, och Anna Edenius, doktorand vid KI och Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Region Stockholm - Järfälla kommun om förskolan som en våldsförebyggande arena.
Så samarbetar förskola och socialtjänst kring tidig upptäckt och stöd till föräldrar.
– Malin Tilling, samordnare mot hedersrelaterat våld, preventionsenhet, socialförvaltningen och Jenny Öberg, kvalitetsstrateg, utbildningsförvaltningen, Järfälla kommun - Botkyrka kommun om arbetet med det våldsförebyggande skolprogrammet Tåget.
Hur kan skola och socialtjänst samverka i arbetet med ett våldsförebyggande skolprogram och hur kan vi stärka förutsättningarna för att upptäcka utsatta barn och unga?
– Rafelle Azzawi och Vladan Petrović Samordnare för våldsprevention vid Våldspreventivt center, Botkyrka kommun
11.15 Workshop med fokus på att dela erfarenheter
12.00–13.00 Avslut och gemensam nätverkslunch
Varmt välkommen!
- Var:
- Radisson Hotel Royal Viking, Vasagatan 1, Stockholm
- Kostnad:
- Ingen kostnad (vi bjuder på lunch)
- Sista anmälningsdag:
- 23 apr 2025
Anmäl dig
Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.
Om du behöver specialkost eller hjälpmedel anmäler du det till arrangören, se kontaktuppgifter nedan.