30 sep 2024 klocka 10.00 - 16.00

Kurs om att hamla unga träd

Hamling pågår. Foto: Länsstyrelsen.

På kursen får du lära dig hamla (beskära) träd och nyhamla unga träd som inte har hamlats tidigare. Vi går igenom vilka träd som kan nyhamlas, hamlingsintervaller, redskap, beskärningsteknik och säkerhet. Vi övar på att hamla träd och testar klättersele och annan utrustning.

Du kan låna all utrustning på plats som krävs för att öva under kursen. Hela kursen hålls utomhus och det blir det praktiska övningar, så välj slitstarka kläder efter väder. Vi äter medhavd lunch utomhus.

Detta är kurstillfälle ett av två fristående kurser om skötsel av träd – det går bra att bara gå på ett av kurstillfällena.

Här kan du läsa mer om och anmäla dig till teorikursen om skyddsvärda träd.

Varför hamla?

Hamlade träd kan bli mycket vackra och gamla, kan växa närmare varandra utan att trängas och släpper ner mer ljus till marken omkring. I miljöer med gamla ekar, lindar, askar eller almar kan du nyhamla föryngringsträd så att de inte tränger de gamla träden.

Praktisk information

Hela kursen hålls utomhus, så klä dig efter väder och ta med egen mat och fika samt gärna fällpall eller sittunderlag. Ta gärna med en egen beskärningssåg om du har en.

Vi mejlar ut mer information till alla anmälda när kursdagen närmar sig. Vid för få deltagare kan kursen komma att ställas in.

Praktiska frågor ställs till Ylva Berry på Länsstyrelsen Stockholm, se kontaktuppgifter längst ner på sidan.

Kursledare

Daniel Daggfeldt, Svenska Trädmästarna AB.

Hur du tar dig dit

Det går att ta sig till platsen för kursen, Färsna gård utanför Norrtälje, med kollektivtrafik och det finns parkeringsmöjlighet för dig som kommer med egen bil. Du får parkera kostnadsfritt i 8 timmar på Färsna gårds parkeringsplats.

Du som åker kollektivt kan ta buss 651 till Balders hage (pilen närmast mötesplatsen) som går 9.37 från Norrtälje busstation (Läge N). Den är framme 9.43 på hållplats Färsna och därifrån är det 350 meter att gå till parkeringen på Färsna gård. Du kan söka fram hela din resa på SL:s webbplats. Hör av dig om du vill hitta någon att samåka med, så kan jag fråga, men det är inte säkert att det går att ordna.

Vi vill göra det enkelt att delta även utan att ta egen bil till kursen. Samåkning gör att fler får möjlighet att ta sig till våra kurser samtidigt som vi släpper ut mindre växthusgaser. Skriv gärna i rutan "Meddelande till arrangören" i anmälningsformuläret nedan om du vill hitta någon att få åka med. I så fall kan vi höra med de andra anmälda i rätt del av länet om någon av dem kan plocka upp dig. Skriv även om du inte vill bli kontaktad av oss gällande samåkning.

Aktiviteten finansieras av strategiska planen för EU:s gemensamma jordbrukspolitik 2023–2027.

Var:
Färsna gård
Kostnad:
Ingen kostnad
Sista anmälningsdag:
23 sep 2024

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Det finns 16 lediga platser kvar. Sista anmälningsdag är den 23 september klockan 23.59.Personuppgifter samlas in för att till Jordbruksverket redovisa kursen som en aktivitet finansierad av strategiska planen för EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Endast för- och efternamn visas på närvarolistan. Dina uppgifter blir allmän handling hos Länsstyrelsen Stockholm och kan komma att lämnas ut till utomstående på begäran enligt offentlighetsprincipen.
Ange vilket område du är verksam inom. Flera val är möjliga. (Uppgiften behövs vid redovisning av aktiviteten.)  * (obligatorisk)
Ange vilket område du är verksam inom. Flera val är möjliga. (Uppgiften behövs vid redovisning av aktiviteten.)


Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anna Kinberg Batra

Besöksadress

Regeringsgatan 66

Postadress

Box 22067, 104 22 Stockholm

Organisationsnummer

202100-2247

Följ oss