16 sep 2024 klocka 09.30 - 12.00

Fältdag om friluftslivsanordningar i naturreservat

Ny bänk vid Stora Alsjön. Foto: Länsstyrelsen Stockholm

Vindskydd, bänkbord och toaletter – välkommen till en fältdag om friluftslivsanordningar i naturreservat.

Vi samlas på parkeringen i Vattgruvsmossens naturreservat i Södertälje kommun för att titta på det anordningsprogram som Länsstyrelsen Stockholm tagit fram och för att utbyta erfarenheter av att ta fram och underhålla friluftslivsanordningar. Det kommer också finnas utrymme att diskutera allt ifrån materialval och konstruktion till bygglov och tillgänglighet.

Vi bjuder på förmiddagsfika (kaffe/te och fikabröd). Ta med egen lunch! Elden kommer att vara i gång om du vill grilla något. Programmet avslutas cirka klockan 12. Därefter är den som vill välkommen att stanna kvar och äta medhavd lunch.

Under dagen medverkar bland andra:

  • Anna Ingvarson – projektledare för Länsstyrelsen Stockholms friluftslivssatsning 2021–2023, där bland annat anordningsprogrammet ingick.
  • Gustav Palmqvist – Länsstyrelsen Stockholm, som arbetat med bygglov, dispensförfaranden samt upphandling och beställning inom friluftlivssatsningen.
  • Björn Meijer – Södertörns naturvård, entreprenör som byggt prototyper och testat anordningarna från ax till limpa. Arbetar på uppdrag av Länsstyrelsen med löpande skötsel av naturreservat och friluftslivsanordningar.

Målgrupp

Samverkansnätverket Naturförvaltning Stockholms län och andra som arbetar med friluftslivsanordningar – vare sig det är med planering och beställningar eller praktiskt med att bygga, anlägga, restaurera friluftslivsanordningar i naturen.

Något att lyfta?

Har din organisation också ett anordningsarbete som du vill berätta om under dagen? Är det några frågor eller perspektiv som vi inte får missa? Ange i anmälningsformuläret eller hör av dig till lena.malmstrom@lansstyrelsen.se.

Reservatet ligger cirka 8 kilometer väster om Järna och nås lättast med bil. Kör väg 57 västerut från Järna och ta av mot höger strax efter Järna tätort, reservatet är skyltat.

Entré och parkering, Vattgruvsmossen, Naturkartan Länk till annan webbplats.

Samåk gärna! Besöksparkeringen har plats för cirka 8 bilar. Därutöver kan 4–5 bilar parkera på en grusplan vid sista högersvängen. Därifrån är det cirka en kilometer promenad till entrén.

Karta Vattgruvsmossen

Karta över entré och parkering samt en extra parkering.

Anordningsprogrammet

Anordningsprogrammet som togs fram 2021–2022 innehåller skisser, beskrivningar och ritningar av standardiserade friluftslivsanordningar att användas i naturreservat som förvaltas av Länsstyrelsen Stockholm. Allt material, inklusive arkitektritningar, finns tillgängligt även för andra aktörer som vill uppföra anordningar i sina naturreservat. Länken nedan går till en kortare rapport om projektet. Ritningar delas separat vid förfrågan.

Anordningar i skyddade naturområden – program för Stockholms län Länk till annan webbplats.

Var:
Vattgruvsmossens naturreservat, Södertälje kommun
Kostnad:
Ingen kostnad
Sista anmälningsdag:
11 sep 2024

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Det finns 20 lediga platser kvar. Sista anmälningsdag är den 11 september klockan 23.59.


Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anna Kinberg Batra

Besöksadress

Regeringsgatan 66

Postadress

Box 22067, 104 22 Stockholm

Organisationsnummer

202100-2247

Följ oss