Snöfall i Stockholms länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

05 okt 2023 klocka 11.00 - 12.00

Webbinarium: Hur kan en kommun främja cirkulär samhällsplanering?

Byggarbetsplats med lyftkranar i en stadsmiljö.

Byggkranar vid bygge. Foto: Christina Fagergren.

Klimatarena Stockholms arbetsgrupp för cirkulär planering bjuder tillsammans med Boverket in till ett webbinarium om cirkulär samhällsplanering.

Under Innovationsveckan (som arrangeras årligen av SKR, Upphandlingsmyndigheten, Vinnova och DIGG) arrangerar Klimatarena Stockholms arbetsgrupp för cirkulär planering ett webbinarium tillsammans med Boverket .

Bakgrund

Byggsektorn står för ca 20% av Sveriges utsläpp av växthusgaser och ca 40% av Sveriges avfall. Majoriteten av en byggnads klimatpåverkan kommer från byggskedet, där materialet står för en omfattande andel. Samtidigt finns i många kommuner ett växande bostadsbehov. Att bygga cirkulärt – det betyder att så långt som möjligt utgå från befintligt bebyggelse, att minska användning av nya material samt att främja återbruk av byggmaterial – är ett sätt att kombinera bostadsbehovet med mål om minskade utsläpp i kommunen. Redan på idéstadiet, innan den lagstadgade stadsbyggnadsprocessen startar, behöver förutsättningar för ett cirkulärt byggande finnas med för att sedan löpa som en röd tråd genom planering, projektering och genomförande.

Om webbinariet

På det här webbinariet kommer vi att prata om hur kommuner kan bli möjliggörare för omställningen till en cirkulär byggprocess och varför man behöver tänka på cirkulärt byggande tidigt i processen. Vad säger PBL? Finns det fler möjligheter att stimulera cirkuläritet än du tror?
Vi berättar även om samarbetet på Klimatarena Stockholm och hur vi tillsammans skapar förutsättningar för cirkulärt byggande i den fysiska planeringen.

Lär dig mer om hur vi ställer om till en cirkulär ekonomi, få olika exempel och ställ dina frågor till experter från Boverket på webbinariet den 5 oktober, kl 11-12.

Presentation av Nadine Aschenbach (senior konsult inom cirkulär byggnation på Ramboll), Anette Olovborn (senior konsult inom hållbarhet och cirkulär ekonomi), Otto Ryding (expert på Boverket) och Hanna Kreplin (processledare för Klimatarena Stockholm på Region Stockholm).

Läs mer och anmäl dig

Hur kan en kommun främja cirkulär samhällsplanering? | Innovationsveckan Länk till annan webbplats. ( Sveriges kommuners och regioner, SKR)

Sista anmälningsdag är den 5 oktober.

Var:
Webbinariet är digitalt
Kostnad:
-
Sista anmälningsdag:
05 okt 2023

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anna Kinberg Batra

Besöksadress

Regeringsgatan 66

Postadress

Box 22067, 104 22 Stockholm

Organisationsnummer

202100-2247

Följ oss