• Eldningsförbud utfärdat i Stockholms län

    Länsstyrelsen har beslutat att det råder eldningsförbud i hela Stockholms län från och med klockan 18:00 den 11 maj 2023. Förbudet gäller tillsvidare. There is a fire ban in Stockholm County from 6 pm on May 11 2023, which will apply until further notice.

Aktuella varningsmeddelanden i Stockholms länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

12 okt 2023 klocka 08.30 - 16.30

Att möta och motivera våldsutövare till behandling (tillfälle 7)

Illustration av två personer som sitter i varsin fåtölj mitt emot varandra.

Illustration: Christina Heitmann

Länsstyrelsen Stockholm bjuder in personal inom socialtjänsten till kursen ”Att möta och motivera våldsutövare till behandling”, som ger en övergripande kunskap om våldets mekanismer samt hur motivationsarbete med våldsutövare kan användas i praktiken. 

Kursen har genomförts flera gånger under hösten 2022 och våren 2023. Har du inte haft möjlighet att delta finns nu nya chanser, under höstterminen kommer att vi genomföra kursen vid fyra tillfällen.

Syfte med kursen

Kursdeltagarna ska få ökad kunskap om hur man kan upptäcka och motivera personer som utövar våld i nära relationer till behandling. Syftet är också att få en övergripande kunskap om våldets mekanismer och hur motivationsarbete med våldsutövare går till.

Målgrupp

Kursen riktar sig till personal inom socialtjänsten i Stockholms län som inom sin verksamhet möter personer som utövar våld i nära relationer och har möjlighet att informera om och motivera till behandling.

Exempel på personal är: socialsekreterare, samordnare, familjebehandlare, föräldrastödjare, kuratorer samt andra professionella som kommer i kontakt med personer som utövar våld i nära relationer och önskar ökad kunskap inom området.

Vi ser gärna att flera personer från samma verksamhet deltar i utbildningen. Observera att ni ändå behöver göra separata anmälningar.

Upplägg

Heldagskursen varvas med föreläsning, samtal i smågrupper, korta reflektioner och film.

Programpunkter:

  • Multipla teoretiska linser i mötet med personer som utövat våld i nära relationer
  • Om våldsutövaren
  • Vanmakt eller makt eller både och?
  • Forskning om motivationsarbete i mötet med våldsutövare
  • De två tornen – en metafor för MI med våldsutövare
  • Konkret motivationsarbete med våldsutövare
  • Mina egna rättningsreflexer
  • En översikt av våldsbehandling

Kursledare är Dan Rosenqvist, legitimerad psykolog och med lång erfarenhet av att arbeta med behandling av våldsutövare. Dan har deltagit i framtagande av det internetbaserade behandlingsprogrammet för våldsutövare, IVIN, och i samarbete med Kriminalvården har han bidragit i utvecklingen av behandlingsprogrammet PREDOV. 

Information om kursen och anmälan

Samma kurs genomförs vid olika tillfällen. Du behöver därför bara anmäla dig till ett av datumen.

Om kurstillfället du vill gå på är fullt och du önskar stå på en reservlista skicka ett mejl till: charlotta.thorelius@lansstyrelsen.se.

Vänligen lämna återbud till utbildningen senast två veckor före kursstart så att vi har möjlighet att ge platsen till någon annan.

Kursen börjar klockan 9.00, kaffe och smörgås serveras från 8.30.

Observera att detta är samma kurs som genomfördes/genomförs hösten 2022 och våren/sommaren 2023.

Var:
Plats meddelas senare
Kostnad:
Ingen kostnad (vi bjuder på vegetarisk fika och lunch)
Sista anmälningsdag:
02 okt 2023

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Vegetarisk kost kommer att serveras. Har du allergier eller behov av hjälpmedel, skicka ett mejl till: charlotta.thorelius@lansstyrelsen.se (vegetarisk kost behöver ej meddelas)

Det finns inga lediga platser kvar.

Kontakt