17 feb 2023 klocka 08.30 - 16.30

Att möta och motivera våldsutövare till behandling (tillfälle 2)

Illustration av två personer som sitter i varsin fåtölj mitt emot varandra.

Illustration: Christina Heitmann

Länsstyrelsen Stockholm bjuder in personal inom socialtjänsten till kursen ”Att möta och motivera våldsutövare till behandling”, som ger en övergripande kunskap om våldets mekanismer samt hur motivationsarbete med våldsutövare kan användas i praktiken. 

Kursen, som genomfördes fem gånger under hösten 2022, har varit väldigt populär och det är fortfarande många som vill få chansen att delta. Därför har vi nu bokat in kursen vid fyra nya tillfällen under februari och juni.

Syfte med kursen

Kursdeltagarna ska få ökad kunskap om hur man kan upptäcka och motivera personer som utövar våld i nära relationer till behandling. Syftet är också att få en övergripande kunskap om våldets mekanismer och hur motivationsarbete med våldsutövare går till.

Målgrupp

Kursen riktar sig till personal inom socialtjänsten i Stockholms län som inom sin verksamhet möter personer som utövar våld i nära relationer och har möjlighet att informera om och motivera till behandling.

Exempel på personal är: socialsekreterare, samordnare, familjebehandlare, föräldrastödjare, kuratorer samt andra professionella som kommer i kontakt med personer som utövar våld i nära relationer och önskar ökad kunskap inom området.

Vi ser gärna att flera personer från samma verksamhet deltar i utbildningen. Observera att ni ändå behöver göra separata anmälningar.

Upplägg

Heldagskursen varvas med föreläsning, samtal i smågrupper, korta reflektioner och film.

Programpunkter:

  • Multipla teoretiska linser i mötet med personer som utövat våld i nära relationer
  • Om våldsutövaren
  • Vanmakt eller makt eller både och?
  • Forskning om motivationsarbete i mötet med våldsutövare
  • De två tornen – en metafor för MI med våldsutövare
  • Konkret motivationsarbete med våldsutövare
  • Mina egna rättningsreflexer
  • En översikt av våldsbehandling

Kursledare är Dan Rosenqvist, legitimerad psykolog och med lång erfarenhet av att arbeta med behandling av våldsutövare. Dan har deltagit i framtagande av det internetbaserade behandlingsprogrammet för våldsutövare, IVIN, och i samarbete med Kriminalvården har han bidragit i utvecklingen av behandlingsprogrammet PREDOV. 

Information om kursen och anmälan

Samma kurs genomförs vid olika tillfällen. Du behöver därför bara anmäla dig till ett av datumen.

Om kurstillfället du vill gå på är fullt och du önskar stå på en reservlista skicka ett mejl till: charlotta.thorelius@lansstyrelsen.se.

Vänligen lämna återbud till utbildningen senast två veckor före kursstart så att vi har möjlighet att ge platsen till någon annan.

Kursen börjar klockan 9.00, kaffe och smörgås serveras från 8.30.

Observera att detta är samma kurs som genomfördes vid fem tillfällen hösten 2022. Deltog du på något av de tillfällena behöver du alltså inte anmäla dig till kursen igen.

Var:
Scandic Anglais, Humlegårdsgatan 23, Stockholm
Kostnad:
Ingen kostnad (vi bjuder på vegetarisk fika och lunch)
Sista anmälningsdag:
06 feb 2023

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Vegetarisk kost kommer att serveras. Har du allergier eller behov av hjälpmedel, skicka ett mejl till: charlotta.thorelius@lansstyrelsen.se (vegetarisk kost behöver ej meddelas)

Det finns 12 lediga platser kvar. Sista anmälningsdag är den 6 februari klockan 23.59.


Kontakt