02 sep 2021 klocka 16.00 - 20.00

Fältvandring agroforestry och perenna grödor

Havtornsbuske

Havtorn i alléodling på åkermark. Foto: Sara Norman

Välkommen till en fältvandring där vi tittar närmare på odling av perenna grödor! Hur kan de användas som livsmedel och hur bidrar de till kolinlagring, minskat näringsläckage, ökad biologisk mångfald och förbättrad krisberedskap?

På Hånsta Östergärde utanför Uppsala finns unika odlingar av perenna växter på åkermark, med över 150 olika fleråriga örter, buskar och träd - de flesta av dem ätbara. Gårdens lantbrukare Kjell och Ylva Sjelin guidar oss runt i odlingarna och delar med sig av sina mångåriga erfarenheter.

Mer om odlingarna på Agroforestry Vattholma Länk till annan webbplats.

Vi träffen deltar också Annevi Sjöberg, en av Sveriges främsta experter inom skogsträdgård och perenna odlingssystem. Annevi är en av skaparna bakom Mångfaldsträdgården i Stjärnsund och författare till flera uppmärksammade böcker i ämnet.

Mångfaldsträdgården i Stjärnsund Länk till annan webbplats.

Program

  • Presentation av gården och dess verksamhet (Kjell & Ylva Sjelin)
  • Rundvandring med samtal om de olika odlingarna och växterna (Annevi Sjöberg)
  • Fika
  • Samtal och frågestund (Kjell Sjelin, Annevi Sjöberg och Karin Eksvärd från länsstyrelsen)

Övrigt

Fältvandringen är kostnadsfri och vi bjuder på hembakat och matigt fika under kvällen. Vänligen meddela oss om du har behov av allergianpassad fika.

Antalet deltagare är begränsat till 25 st. Om träffen blir fullbokad finns möjlighet att skriva upp sig på reservlista, hör i så fall av dig till sara.norman@lansstyrelsen.se

Karta med vägbeskrivning till Hånsta Östergärde Länk till annan webbplats.

Praktisk information gällande covid-19

Vi räknar med att du som är förkyld eller har andra symtom inte kommer till träffen. Under fältvandringen kommer vi att vara utomhus hela tiden och det kommer finnas handsprit och tillgång till toalett för att tvätta händerna. I övrig ser vi till att hålla avstånd och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittorisken.

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling
VAR:
Hånsta Östergärde, Hånsta 74, Vattholma (Uppsala län)
KOSTNAD:
-
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
30 aug 2021

Anmäl dig

Kontakt