Publiceringsdatum: 23 april 2018

Stort intresse för Tessinska palatset under Kulturnatt Stockholm

Kön ringlade lång för att få en biljett till en av de guidade visningarna i Tessinska palatsets paradvåning under lördagens Kulturnatt. Dessutom kom tusentals besökare för att njuta av palatsets barockträdgård.

Det var en fin vårkväll när bland annat kulturinstitutioner, gallerier, teatrar, museer och bibliotek i lördags bjöd in besökare mellan klockan 18 och 24 för att ta del av ett brett kulturliv till fri entré.

På Slottsbacken 4 i Gamla stan höll landshövdingens residens, Tessinska palatset, öppet för guidade visningar i paradvåningen och för eget besök i palatsets barockträdgård. Under kvällen kom cirka 5 180 besökare för att uppleva palatset, som endast håller öppet för allmänheten under särskilda tillfällen som Kulturnatt Stockholm.

Biljetterna för att få en guidad visning i palatsets paradvåning var eftertraktade. Kön var lång redan innan biljetterna delades ut och tog sedan snabbt slut. Många valde i stället att besöka barockträdgården, som är konstruerad för att lura ögat att ge intryck av ett större djup än verkligheten.

Reaktionerna när besökarna kom in i trädgården, som är omsluten av palatset, var uppsluppna. "Det är väldigt läckert gjort", "Vad fint att få titta här", "Det här måste absolut vara den vackraste platsen i Stockholm" och "Wow!" var några av rösterna som hördes i vimlet.

– Det är kul, positivt och många tycker det är trevligt att vi håller öppet. Tyvärr kan vi inte erbjuda fler biljetter till guidade visningar av paradvåningen än vad vi gör, men det är roligt att se att så många också kommer för att promenera runt i och njuta av palatsets vackra barockträdgård, säger Länsstyrelsens Elisabeth Uddstrand, som var med under lördagskvällen.

– Människor som är ute under Kulturnatten är positiva och man märker att de har en trevlig kväll på stan, det är roligt att vi får vara en del av den, fortsätter hon.

Tessinska palatset byggdes 1693–1704 av Nikodemus Tessin den yngre. Sedan 1773 har palatset tjänat som residens för Stockholms överståthållare. 1968 av skaffades överståthållarämbetet och blev i stället residens för landshövdingen. I Tessinska palatset, som är ett byggnadsminne, finns en paradvåning bevarad från Tessins tid, representationslokaler och landshövdingens privatbostad. Sven-Erik Österberg är landshövding i Stockholms län sedan den 1 februari 2018.

Kontakt