Publiceringsdatum: 13 mars 2018

Träffa Länsstyrelsen på Sportfiskemässan 16–18

Länsstyrelsen är en av utställarna när Sportfiskemässan slår upp dörrarna på Stockholmsmässan på fredag. Hos oss får du mer information om fiskeriförvaltning, fiskeregler och olika projekt. Dessutom håller länsfiskekonsulent Henrik C Andersson föredrag om ett ovanligt fiskmöte.

– Det är viktigt att berörda myndigheter finns med i detta sammanhang och det är årets bästa tillfälle att informera om vår verksamhet till en sportfiskeintresserad allmänhet. I år siktar vi på över 15 000 besökare och ett nytt publikrekord, säger Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen Stockholm.

Sportfiskemässan är den 16–18 mars på Stockholmsmässan i Älvsjö. Länsstyrelsen Stockholm finns på plats tillsammans med övriga länsstyrelser, Havs- och vattenmyndigheten, Jordbruksverket, SLU och Kustbevakningen i myndighetsmontern – monter C05:37 vid stora scen.

I myndighetsmontern kan du prata om fiske och fiskeriförvaltning med tjänstemän från de olika myndigheterna. Du kan också tycka till om fiskeregler och få information om projekt som ReFisk och Retrout. I montern kan du dessutom få en plansch med fiskar som finns i nedre Dalälven.

Länsfiskekonsulent Henrik C Andersson, som till vardags är en passionerad sportfiskare, kommer under lördagen att hålla ett föredrag på stora scen. Han kommer där berätta hur han i höstas stod öga mot öga med en muskie (muskellunge), som är en släkting till gäddan, i den kanadensiska vildmarken.

– Muskien är en av de mer coola fiskarna i världen och i höstas hade jag förmånen att möta den i legendariska Lake of the Woods i Kanada. Fisket och miljön var fantastisk och där tar man verkligen vara sportfisket som resurs, säger Henrik C Andersson.

– Muskien är en släkting till gäddan, men att jämföra de båda är som att ställa en Volvo bredvid en Ferrari, säger han och skrattar.

Föredraget "Muskieäventyr i Kanada" hålls klockan 10.00–10.20 på stora scen, lördag 17 mars.

Mer information om Länsstyrelsens fiskearbete

Länsstyrelsen arbetar för livskraftiga fiskebestånd genom fiskevård, en långsiktig och hållbar fiskenäring samt ett rikt och varierat sport- och fritidsfiske.

Länsstyrelsen Stockholm medverkar i projektet ReFisk tillsammans med länsstyrelserna i Gävleborg, Uppsala, Södermanland och Östergötland. Tillsammans med andra aktörer ska länsstyrelserna ta fram ett förslag till åtgärdspaket för en hållbar fiskeförvaltning, och förslag till nya fiskeregler, längs mellersta ostkusten.

Retrout är ett EU-projekt som arbetar för ökad fisketurism, restaurering av kustmynnande vattendrag för att stärka havsöringspopulationerna och en hållbar förvaltning av havsöring. Projektet är ett samarbete mellan sex länder, flera kommuner och organisationer med stark anknytning till Östersjöns utveckling. Retrout leds av Länsstyrelsen Stockholm och pågår under åren 2017–2020.

Kontakt