Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Damm renar vatten på Menhammar

Ulf Segerström visar fosfordammen och växter i dammen som är en viktig del av
näringsupptaget.

Ulf Segerström visar växter i dammen – en viktig del av näringsupptaget. Foto Emma Lennmo.

På Menhammar gård på Ekerö har man anlagt en fosfordamm för att rena avrinnande vatten från stallplanerna och hästhagarna. Dammen är ungefär en hektar och har finansierats via landsbygdsprogrammet. Ulf Segerström, driftledare på gården, berättar om hur idén väcktes och om hur resultatet blev.

Fler artiklar - Landsbygd i centrum

Menhammar är en stor hästgård med travhästar och ett stort engagemang kring hållbarhet och biologisk mångfald. Närheten till Mälaren, som är Stockholms vattentäkt, gör frågor kring växtnäringsläckage till vatten till ett viktigt fokusområde. Tankesättet och idéerna kommer till stor del från Ulf Segerströms tid som driftchef på Öknaskolan i Södermanland.

– För oss på Menhammar är det en självklarhet att göra allt vi kan för att minska verksamhetens belastning på miljön, och då är fosfordammen en tydlig och konkret miljöåtgärd. Platsen för dammen valde vi utifrån var på gården den intensivaste hästhållningen fanns och vid Yttersta är det många hästar på liten yta, vilket innebär en högre risk för näringsläckage. Förutom fosfordammen har vi anlagt skyddszoner runt hagarna för att minska ytavrinningen.

Vacker och effektiv damm

– Målbilden var ett snyggt vatten som skulle smälta in naturligt i landskapet och bidra med biologisk mångfald. Dammen skulle också fungera som ett visningsobjekt då Yttersta har många besökare, säger Ulf.

– Fördelarna med fosfordammen, nu efter några år, är flera, säger han. Dammen minskar mängden näringsämnen som rinner från gården, artrikedomen har ökat med bland annat fåglar och kräldjur och den är ett vackert inslag i landskapet.

Det tog cirka två år innan det gick att se några positiva resultat avseende fosforavskiljning, men därefter har reningseffekten visat sig vara mycket bra. Enligt mätningar som gården har låtit göra vid flera tillfällen under åren, bidrar dammen till en minskning av fosfor i vattnet med mellan 60 och 80 procent.

– Vi blev överraskade av de fantastiska mätresultaten, säger Ulf. Det innebär att renare vatten rinner vidare till Mälaren! Den lite okonventionella utformningen av en genomsilningdel bestående av en stenremsa mellan den djupa och grunda delen kan ha bidragit till de goda resultaten.

Tips om du vill anlägga en damm

Något som har visat sig bli en utmaning är att hålla bestånden av vass och kaveldun i schack.

– Plantera in de våtmarksväxter du vill ha tidigt för att få en bra etablering, tipsar Ulf.

Ett annat tips är att ta hjälp av Länsstyrelsen och rådgivare/konsulter. Det finns bra hjälp att få, som man dessutom kan få stöd för.

– Vi ser gärna fler ansökningar för fosfordammar och våtmarker för näringsretention, säger Sandra Blomvall som är våtmarkshandläggare på Länsstyrelsen Stockholm. Det är en stödåtgärd som är högt prioriterad i Stockholms län.

Liten yta – stor stolthet

– En fosfordamm behöver oftast inte vara så stor till ytan och därför inte ta så mycket mark i anspråk, säger Sandra. Dessutom är stödnivån betydligt generösare nu i den strategiska planen jämfört med i landsbygdsprogrammet.

Se till att ta hand om näringsämnena som din verksamhet bidrar med. Då kan du även passa på och göra något vackert – som en egen fosfordamm.

– Jag känner stolthet! Det känns bra inombords, avslutar Ulf.

Emma Lennmo

Fler artiklar - Landsbygd i centrum

Vad är en fosfordamm?

Det är en damm som utformas särskilt för att avskilja fosfor. Den ska ha en djup del närmast inloppet där partiklar med fosfor kan sedimentera, följt av en grundare del med växtlighet som kan ta upp fosfor och filtrera vattnet. Den djupa delen behöver tömmas på sediment vart femte till tionde år.

Principskiss av fosfordamm

Principskiss av fosfordamm. Illustration: Markus Nord, Greppa Näringen.

Stöd att anlägga fosfordammar

Om du vill anlägga en fosfordamm eller anlägga en våtmark kan du få stöd för det. Information om stödet och hur du söker det hittar du på Jordbruksverkets webbplats.

Investeringsstöd för vattenvårdsåtgärder, Jordbruksverket.se Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Claes Lindgren (vikarierande)

Besöksadress

Regeringsgatan 66

Postadress

Box 22067, 104 22 Stockholm

Organisationsnummer

202100-2247

Följ oss