Risk för gräsbrand i Stockholms länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Ett rikt odlingslandskap

Länsstyrelsen driver projekt med kurser, rådgivning och andra aktiviteter för att stärka den biologiska mångfalden och de kulturmiljöer som är kopplade till odlingslandskapet. Genom inspiration och praktiska, konkreta råd ska aktiviteterna bidra till att nå miljömålet Ett rikt odlingslandskap. Här hittar du information om aktuella erbjudanden och aktiviteter.

Flagga för Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden

Rådgivning

Länsstyrelsen erbjuder kostnadsfri enskild rådgivning för dig som är lantbrukare, markägare eller är intresserad av odlingslandskapets natur- och kulturvärden. Du kan få rådgivning inom följande områden.

Du kan få råd kring restaurering, samt skötsel och betesplanering (betets näringsinnehåll, olika djurslags näringsbehov under betessäsongen, stängseltyper, betestryck, hur du ska undvika parasiter, igenväxning, trampskador, barkgnag och giftiga växter), förbättrad naturvårdsnytta, djurvälfärd och lönsamhet på naturbetesmarker, slåtterängar, betade brynzoner och åkerholmar.

De flesta pollinerare är mer eller mindre knutna till odlingslandskapet och de bidrar till ekosystemtjänsterna pollinering och bevarande biologisk bekämpning. En tredjedel av de vilda bina är rödlistade, flera dagfjärilar i gräsmarker är hotade och två dagfjärilsarter har sannolikt försvunnit från Sverige de senaste åren. Du kan få råd kring olika åtgärder för att öka tillgången på föda, skydd och boplatser för blombesökande insekter och andra nyttodjur.

Vi kommer att behöva dra ner på denna rådgivning, men eventuellt kan du få råd kring underhåll och restaurering av dina gamla ekonomibyggnader som jordkällare, smedjor, ladugårdar, lador eller kvarnar. Rådgivningen gäller bara i odlingslandskapet
och omfattar inte bostadshus, torp eller andra hus på tomtmark.

Du kan få råd kring hur skyddsvärda träd* (till exempel gamla träd, hamlade träd eller hålträd) och deras värden kan bevaras och förstärkas genom åtgärder som föryngring, beskärning, hamling samt skötsel av miljön runt trädet. Träden ska växa på eller i anslutning till betes- eller åkermark. Du kan inte få rådgivning kring träd på annan mark som tomt eller i skog.

Kurser

Erbjudande om att gå kurser kommer framöver. Prenumerera gärna på nyhetsbrevet Landsbygd i centrum för aktuella erbjudanden om aktiviteter.

Anmäl dig till nyhetsbrevet Landsbygd i centrum

Har du förslag på en gruppaktivitet som du vill att vi ska ordna? Hör av dig till oss på Länsstyrelsen.

EU-logotyp - medfinansiering av Europeiska unionen

Kontakt

Ylva Berry

Enheten för landsbygdsutveckling

Enheten för landsbygdsutveckling

Telefon: 010-223 10 00

Dela sidan:

Landshövding

Claes Lindgren (vikarierande)

Besöksadress

Regeringsgatan 66

Postadress

Box 22067, 104 22 Stockholm

Organisationsnummer

202100-2247

Följ oss