Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Algläget fredag vecka 26, 2024

Bilden är en karta/satellitbild över Östersjön med mestadels klart väder över hela området. Ytansamlingar av cyanobakterier har observerats från södra Östersjön till norra Östersjön och i Finska viken. Lite svagare blomningar finns i sydvästra Östersjön och i Skärgårdshavet. Källa: SMHI

Satellitbild över Östersjön med ytansamlingar av cyanobakterier som har observerats från södra Östersjön till norra Östersjön och i Finska viken. Lite svagare blomningar finns i sydvästra Östersjön och i Skärgårdshavet. Källa: SMHI

Stigande vattentemperaturer och ytansamlingar av cyanobakterier i stora delar av Egentliga Östersjön.

Blomningen av cyanobakterier, det som brukar kallas algblomning, fortsätter. Ytansamlingar av cyanobakterier har observerats från södra Östersjön till norra Östersjön och i Finska viken. Lite svagare blomningar finns i sydvästra Östersjön och i Skärgårdshavet.

Ytansamlingarna i sydvästra Östersjön rör sig västerut under det kommande dygnet, i övriga södra områden är riktningen nordlig eller stationär. Kring Gotland och i norra Östersjön rör sig ytansamlingarna i huvudsak norrut. I de inre delarna av Finska viken rör sig ytansamlingarna österut och i de yttre delarna, västerut.

Vi har fått in observationer från allmänheten från Nämndöfjärden, Lagnö och Järflotta.

Vid frågor är ni välkomna att kontakta oss.

Rapportera algblomning

Vi tar gärna emot observationer på ansamlingar av cyanobakterier (det som i folkmun kallas algblomning). Uppge var du har observerat blomningen och bifoga gärna bilder om du har möjlighet.

Formulär för rapportering av algblomning

Kontakt

Länsstyrelsen Stockholm

Box 22067, 104 22 Stockholm

Dela sidan:

Landshövding

Anna Kinberg Batra

Besöksadress

Regeringsgatan 66

Postadress

Box 22067, 104 22 Stockholm

Organisationsnummer

202100-2247

Följ oss