Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Algläget onsdag vecka 29, 2022

Bilden visar en tolkad satellitbild av blomningen av cyanobakterier i Östersjön från 19 juli. Källa: SMHI

Bilden visar en tolkad satellitbild av blomningen av cyanobakterier i Östersjön från 19 juli. Källa: SMHI

Varmt väder ger mer ytansamlingar, med rapporter på flertalet ställen längs kusten

Vänsö, Östergötland, 20/7

Vänsö, Östergötland, 20/7

De senaste satellitbilderna ger en molnfri bild över i princip hela Egentliga Östersjön, och det kan ses att norr om Gotland är ytansamlingarna spridda både till havs och speciellt längs Sörmlandskusten. Risk för ytansamlingar finns enligt kartan hela vägen ner till Kalmarsund, men rapporter har även kommit in från sydligare delar av kusten. Dessa ytansamlingar förväntas inte driva nämnvärt.

Under de senaste dagarna har rapporter om lokala algblomningar kommit in från:
- Vänsö i Östergötlands län
- Södra Ålö, Runmarö och Ingarö i Stockholms län
- Alvedsjö på Öland
- Djupvik och Gnisvärd på Gotland
- Karlskrona i Blekinges län

Spridningen av ytansamlingar av cyanobakterier verkar vara utbredd och förekommer på många ställen längs kusten, och under dessa förhållanden är det extra viktigt att tänka till en extra gång om ni vistas vid kusten med hundar och mindre barn. Speciellt hundar löper större risk att få i sig skadliga mängder och kan drabbas genom att de dricker vattnet, men även rengör sig efter strandvistelse eller leker med exempelvis ilanddriven tång. Om du misstänker att din hund drabbats av algförgiftning, kontakta veterinär direkt.

Är ni vid Egentliga Östersjön får ni gärna skicka ett mejl eller använda vårt inrapporteringsformulär Länk till annan webbplats. för att berätta hur det ser ut.

Kontakt