Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vårblomningen på gång

Nu är årets blomning av kiselalger igång, främst i södra Sverige. Denna kallas vårblomning och har inte samma negativa effekter som höstblomningen. Den är snarare extremt viktig för resten av djuren i havet.

Under mars rapporterade SMHI att provtagningar visar på att vårblomningen är igång i Kattegatt och Skagerrak, och man kan även se ökade halter av kiselalger i Östersjön.

Se vårblomningen hos SMHI Länk till annan webbplats. 

Det är främst kiselalger som blommar, men även så kallade dinoflagellater. Dessa båda växtplankton börjar växa på vårkanten när solen kommer fram och vattnet börjar värmas upp så smått. Eftersom det finns mycket näring i vattnet efter vintern kan de snabbt dela sig och öka i antal. Vårblomningen är viktig för alla fiskar och andra små djur i havet som haft lite att äta under vintern, och det ligger till grund för att hela havet ska fungera. 

Vårblomningen fortsätter ett par månader till, och sedan när nivåerna av näring börjar gå ner stannar blomningen av. Då är vattnet ofta tillräckligt varmt för att cyanobakterierna ska kunna trivas, och sommarblomningen startar istället. Denna är mer synlig för oss människor, och kan ställa till problem då dessa växtplankton kan vara giftiga. Sommarblomningen brukar börja visa sig kring midsommar, och ni får gärna hålla utkik vid sin badplats och rapportera till oss när den börjar synas! 

Glad påsk, så hoppas vi på InfoC att vi hörs senare i sommar!

Länkar till gammal info om olika sorters algblomning

Kontakt