Publiceringsdatum: 2 oktober 2019

Senast uppdaterad: onsdag 2 oktober, 13.09

Lokala höstblomningar och årssammanfattning

Höstblomning vid Hamnviken i Nynäshamn den 29/9. Foto: Tina Marklund.

Höstblomning vid Hamnviken i Nynäshamn den 29/9. Foto: Tina Marklund.

Nu har höstsäsongen påbörjats, och den storskaliga algblomningen i Östersjön är över. Dock kan lokala höstblomningar synas. Informationscentralen för Egentliga Östersjön har sammanställt en årsrapport där det finns samlad information om algläget och verksamheten under säsongen 2019.

Sommarsäsongen är över, och den storskaliga blomningen i Östersjön är över. SMHI avslutade sin rapportering i början på september, och Informationscentralen för Egentliga Östersjön har nu skrivit ihop en årssammanfattning som beskriver säsongens algblomning och verksamhetPDF.

Även om den storskaliga blomningen är över kan lokala höstblomningar synas. Vi har nyligen fått en rapport från Nynäshamnsområdet, samt från badplatser vid Mälaren i Stockholm. Vi rekommenderar som vanligt att hålla ett öga på vattnet, främst om man är hundägare som rör sig vid vattennära områden. Om man ser tecken på algblomning får man gärna fortsätta rapportera till oss, och undvik att släppa hunden lös i området tills ett par dagar efter man inte ser några synliga tecken längre.

Informationscentralen nås fortsatt på mejl, telefon och facebook om ni har några frågor!

Tipsa eller fråga oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Karta över aktuella algblomningsrapporterlänk till annan webbplats

Kontakt