Publiceringsdatum: 14 augusti 2019

Senast uppdaterad: onsdag 2 oktober, 07.29

Mindre algblomning vid kusten

I den senaste satellitbilden ser ytansamlingarna kring Stockholm och Nynäshamn ha lättat längst kusten. Nu har även havstulpanvarningen kommit för området Stockholm, Södermanland, Gotland och Åland.

Under de senaste dagarna har vi inte fått några rapporter och satellitbilderna har varit svåra att läsa på grund av mycket moln. Den senaste bilden visar dock att ansamlingarna vi sett längst Nynäshamns och Stockholms kust lättas och rört sig mer utåt havs. Man ser vissa ansamlingar kring de norra områdena av Gotland.

Dock ska man fortfarande vara försiktig med att använda vattnet för exempelvis matlagning eller disk, då eventuella gifter kan finnas kvar i vattnet en tid. Cyanobakterier kan också ligga kvar i skyddade vikar och kuststräckor vi inte kan se i satellitbilderna.

För att undersöka om det finns gifter orsakade av cyanobakterier i dricksvatten finns det nu enklare tester. Kommuner eller länsstyrelser kan kontakta Livsmedelsverket för att få tillgång till kit för snabbtester vilka kan hanteras av personer utan tidigare erfarenhet. I områden där många använder sig av havsvatten för disk, eller avsaltat vatten som livsmedel kan detta vara en åtgärd för att säkerställa att vattnet är ofarligt.

Hur det funkar

Livsmedelsverket skickar endast testkit till länsstyrelser och kommuner. Kontakta Paolo Cappelli och be om ett av de testkit som finns hos Livsmedelsverket. Testet skickas med en gång, och ska sedan ersättas genom att kommunen alternativt länsstyrelsen handlar in ett motsvarande testkit och skickar det till Livsmedelsverket.

Mer information om analyser kan du hitta i Livsmedelsverkets Handbok Dricksvattenrisker – Cyanotoxiner i Dricksvattenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Havstulpanvarning

Nu har det kommit en havstulpanvarning för området Stockholm, Södermanland, Gotland och Åland. Vi skrev om indikationer kring detta redan förra veckan, men nu har även den officiella varningen kommit. Läs mer om havstulpanvarningen och eventuella åtgärder att vidta på Båtmiljö.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tipsa eller fråga oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Karta över aktuella algblomningsrapporterlänk till annan webbplats

Kontakt