Publiceringsdatum: 9 augusti 2019

Senast uppdaterad: onsdag 2 oktober, 07.30

Algläget inför helgen (v. 32)

Ytansamlingar kring Mörholmen. Foto: Jenny Nilsson

Ytansamlingar kring Mörholmen. Foto: Jenny Nilsson

Cyanobakterierna finns kvar i vattnet längst kusten, och blomning syns fortfarande i satellitbilderna. Dock har mängden rapporter minskat och i veckan har de främst rörs Nynäshamnsområdet och Lagnö/Ljusterö i Stockholm.

Efter lite sämre väder i veckan har rapporterna till oss minskat. Om det är på grund av att färre är ute vid kusten i regnrusket eller om det är för att ytansamlingarna försvunnit vet vi inte. På satellitbilderna syns fortfarande stora områden med ytansamlingar eller riklig blomning i vattnet längst kusten och ute till havs från Öland och norrut. Läget ser klarare ut i södra Sverige, där vi inte sett tecken på blomning i veckan.

I helgen ska vinden öka, men riktningen ska variera. Det är därför svårt att ge en prognos för hur ansamlingarna kommer röra sig under helgen. Förhoppningsvis kan ökande vind och sämre väder bryta upp de ansamlingar som finns. Dock kommer troligtvis förekomsten av cyanobakterier i vattnet finnas kvar i några veckor till, innan de brutits ner fullständigt.

Vi rekommenderar att man är fortsatt försiktig med hundar vid stränderna eftersom vi vet att det finns mycket Nodularia i vattnet längst kusten, framförallt de norra delarna av Egentliga Östersjön. Även om inga ytansamlingar syns kan gifter finnas kvar i vattnet, och även på stenar och klippor i strandkanten. Om du ser turkosa beläggningar på klippor och sten är det en bra indikator på att det är döda cyanobakterier som torkat in. Även dessa kan vara giftiga.

Ha en trevlig helg!

Tipsa eller fråga oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Karta över aktuella algblomningsrapporterlänk till annan webbplats

Kontakt