Publiceringsdatum: 8 augusti 2019

Senast uppdaterad: onsdag 2 oktober, 07.30

Fortsatt höga halter cyanobakterier i vattnet

Flygbild ost om Väddö från Kustbevakningen.

Flygbild ost om Väddö från Kustbevakningen.

I satellitbilderna ser vi fortsatt stora mängder cyanobakterier i vattnet i stora delar av Östersjön. De senaste dagarna har vi även fått in flera rapporter om ytansamlingar främst från Himmerfjärden och kring Ljusterö.

Ytansamling vid Lindholmen, med tecken på nedbrutna cyanobakterier (turkost).

Ytansamling vid Lindholmen, med tecken på nedbrutna cyanobakterier (turkost).

Några av rapporterna vi har fått från de senaste dagarna där folk har färdats över längre sträckor vittnar om att man i stora delar av Östersjön ser riklig blomning i vattnet utanför kusten. Det är även dessa blomningar vi kan se i satellitbilderna, även om det varit mycket moln de senaste dagarna. Provtagningar visar att halterna i vattnet fortfarande är höga, ungefär som de var för ett par veckor sedan, även fast områdena med ytansamlingar längst kusten verkar ha minskat. Dock har halten Nodularia ökat (den art som kan bilda gift), och dessa kan tänkas finnas kvar ett par veckor till innan de bryts ner fullständigt. Därför rekommenderar vi att man är fortsatt försiktig med hundar vid kusten, och att man sköljer av sig efter bad om man ser att vattnet är grumligt eller att det flyter små gryn i det. I vissa områden har vinden legat rätt och dessa cyanobakterier flutit upp och bildat ansamlingar igen, främst i Himmerfjärden och kring Ljusterö.

Vi vill också varna båtmänniskor i Stockholms- och Nynäshamnsområdet för att havstulpaner börjat settla. Ingen havstulpanvarning har gått ut, men enligt rapporter till informationscentralen samt rapporter till havstulpankartanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster förekommer höga nivåer av havstulpaner. Det kan därför vara en god idé att kolla skrovet på båten och åtgärda eventuell påväxt. Läs mer på Båtmiljö.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för tips på hur man kan underhålla sin båt utan giftig båtbottenfärg.

Tipsa eller fråga oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Karta över aktuella algblomningsrapporterlänk till annan webbplats

Kontakt