Publiceringsdatum: 5 augusti 2019

Senast uppdaterad: fredag 29 maj, 08.13

Algläget efter helgen

Stråk i vattnet mot Mariehamn.

Stråk i vattnet på väg mot Mariehamn.

Även om satellitbilderna delvis varit täckta av moln och vi fått in få rapporter ser det ut som att den kustnära blomningen har minskat i omfattning, särskilt vid Stockholm. Dock syns fortfarande ytansamlingar i stora delar av Östersjön.

Under helgen har vi fått in få rapporter, och de vi fått in har mestadels rapporterat om klart vatten. Där det observerats ytansamlingar har varit vid Västervik under lördagen. Idag (5/8) observerades stråk av cyanobakterier i vattnet på väg till Mariehamn. Satellitbilderna har delvis varit molniga, men det tycks som att ytansamlingarna kring Stockholms skärgård minskat i omfattning, särskilt vid kusten. Dock syns fortfarande ett stort område med ytansamlingar ute till havs från söder om Åland och ner till Rigabukten.

Då vi fortfarande ser att det finns mycket cyanobakterier i vattnet ser vi gärna att ni fortsätter hålla koll på vattnet. Det förväntas bli lite blåsigare i veckan, och förhoppningsvis kan detta betyda att ytansamlingarna fortsätter brytas upp på sina håll. Dock kan pålandsvind göra så att algblomningen ansamlas längst stränderna, och kan bilda ytansamlingar när vädret blir gynnsamt igen.

Fortsätt gärna rapportera om hur det ser ut vid er badplats, det hjälper oss få överblick över hur det ser ut vid kusten!

Tipsa eller fråga oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Karta över aktuella algblomningsrapporterlänk till annan webbplats

Kontakt