Publiceringsdatum: 2 augusti 2019

Senast uppdaterad: onsdag 2 oktober, 07.32

Algläget inför helgen (v.31)

Lätta ytansamlingar vid Måldepån, Rindö.

Lätta ytansamlingar vid Måldepån, Rindö.

Under veckan har vi fått in få rapporter och satellitbilderna har till stora delar varit skymda av moln, men man kan fortfarande skymta ytansamlingar mellan molnen i norra och centrala Östersjön.

Under veckan har vädret varit blåsigare och molnigare än föregående veckor. Detta har resulterat i svårtydda satellitbilder, och i och med att fått in få rapporter har vi dålig översikt över algblomningsläget. Om man jämför med förra veckan ser täckningsgraden av ytansamlingar ut att ha minskat något, men vi kan fortfarande se ytansamlingar skymta mellan molnen i norra och centrala Östersjön. Vi har också fått in några rapporter från Stockholms och St. Annas skärgårdar som visar att cyanobakterierna inte är helt borta. Tänk på att fortfarande vara försiktig med husdjur i närheten av havet, då det fortfarande kan innehålla cyanobakterier som snabbt flyter upp om förhållandena blir rätt.

Under helgen ska det vara ganska lugnt väder. De ansamlingar som synts i Östersjön förväntas blåsa i sydlig/sydvästlig riktning under dagen, vinden tros ligga på mot land under helgen. Detta kan innebära att ytansamlingar bildas igen i vissa vikar, så håll därför fortsatt koll på din badplats, och rapportera gärna till oss!

Ha en trevlig helg!

Tipsa eller fråga oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Karta över aktuella algblomningsrapporterlänk till annan webbplats

Kontakt