Publiceringsdatum: 1 augusti 2019

Senast uppdaterad: onsdag 2 oktober, 07.32

Havstulpanvarning!

Idag kom den första havstulpanvarningen från Svenska Båtunionen för sommaren. Den gäller för Kalmar, Blekinge och Skåne län.

Svenska Båtunionen tillhandahåller tjänsten Havstulpanvarningen, som varnar för när havstulpaner börjar settla i olika områden längst Sveriges kust. Detta för att ge båtägare chansen att ta upp och borsta sin båt eller flytta den till sötvatten, istället för att måla skrovet med skadliga båtbottenfärger.

Idag gick den första varningen för säsongen ut till båtägare i Kalmar, Blekinge och Skåne län. I dessa områden kan det vara bra att kolla på sin båts skrov efter påväxt, och bedöma om det är dags för skrovtvätt.

Vill du läsa mer om olika typer av underhåll så hittas det på Båtmiljö.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. De har även en kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där man kan hitta sin närmsta borsttvätt eller spolplatta, samt var mätstationerna ligger.

Varför ska man undvika båtbottenfärg?

Båtbottenfärg innehåller ofta skadliga ämnen som kallas biocider. Dessa är tillsatta med syftet att döda eller oskadliggöra levande organismer som försöker sätta sig på skrovet. Problemet är att även den omgivande miljön påverkas. Tidigare har man tillsatt tributyltenn (TBT) i båtbottenfärg. Detta förbjöds för fritidsbåtar 1989 på grund av dess extrema giftighet, men återfinns än idag i sediment och det arbetas fortfarande med att identifiera eventuella källor. Idag används bland annat koppar som verksam substans. Det finns även biocidfria färger som istället skapar en struktur som påväxten inte kan fästa på.

Idag får man endast använda tillåtna biocidfärger, och vad som är tillåtet beror på var längst kusten man befinner sig. I Egentliga Östersjön får bara ostkustfärger användas. För mer information samt listor på tillåtna färger, se Kemikalieinspektionens hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

  • Informationscentralen vill dock poängtera att det för fritidsbåtar alltid är bättre att använda kemikaliefria alternativ, för att ta hänsyn till miljön.

Tipsa eller fråga oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Karta över aktuella algblomningsrapporterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt