Publiceringsdatum: 26 juli 2019

Senast uppdaterad: onsdag 2 oktober, 07.39

Algläget inför helgen (v. 30)

Ihreviken, Gotland, 2/7. Foto: Annelie Holmström

Ihreviken, Gotland, 2/7. Foto: Annelie Holmström

Det ligger mycket ytansamlingar och cyanobakterier i vattnet i hela Egentliga Östersjön, och med det lugna vädret som förväntas kan mer ytansamlingar bildas vid kusten.

Läget, prognos och badplatstips

Under veckan har vi sett en ökande omfattning av ytansamlingarna i Östersjön, och SMHIs satellitbilder visar nu även på ytansamlingar i norra Bottniska Viken. Under dagen har flera rapporter kommit in från Böda Sand, samt spritt i Stockholms skärgård samt Grisslehamn.

Det lugna vädret har gjort att flera öar upplevt påverkan från alla vädersräck, vilket har gjort det svårt att ge tips på var man kan hitta klarare vatten. Detta lugna väder är förknippat med det högtryck som ligger över Sverige nu, och förväntas fortsätta tills högtrycket är över. Därför fortsätter vi rekommendera att hålla ett öga på vattnet vid sin badplats, även om man inte upplevt blomning tidigare. Om man ska ut och bada kan det också vara bra att välja en plats där det finns lite olika stränder i olika riktning. Då är det större chans att det är klart vatten någonstans.

Var försiktig med hundar

Eftersom det är mycket cyanobakterier i vattnet rekommenderar vi även att inte ta med hundar till stranden, då de lätt sväljer vatten eller slickar sig om pälsen efter vattenlek. Håll även uppsikt över barn så de inte sväljer vatten, och duscha efter bad. Helst ska man helt undvika att bada i vatten med synlig algblomning, men om man har svårt att avgöra läget kan det vara klokt att inte doppa huvudet för säkerhetskull.

Om du upplever symptom

Om du eller någon i familjen upplever symptom som huvudvärk, utslag, eller magsjukesymptom efter att man svalt vatten, kontakta giftinformationscentralen eller 1177 för mer information. Kom dock ihåg att det finns andra saker som kan ge samma symptom, så som E. coli eller matförgiftning (vilket är vanligare när det är varmt).

Död småfisk

Under denna tid på året är det även vanligt att se död småfisk som driver in till land. Detta är vanligtvis spigg som dött efter lek, och brukar ske denna tid på året. Ibland kan det ske i samband med algblomning, då de redan är svaga och inte klarar den stress algblomning kan ge, men det kan även ske utan koppling till cyanobakterier. Om du ser stora mängder död fisk och misstänker exempelvis sjukdom, får du gärna rapportera till oss på Informationscentralen samt till SVA på deras sida www.rapporterafisk.sva.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, som även finns som app.

Lästips:

  1. SMHI om algsituationenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  2. HaV om ny klassning av invasiva arterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  3. HaV om stop av kommersiellt torskfiske i södra Östersjönlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tipsa eller fråga oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Karta över aktuella algblomningsrapporterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt