Publiceringsdatum: 24 juli 2019

Senast uppdaterad: onsdag 2 oktober, 07.40

Ökande omfattning av algblomningen

Bockösundet under gårdagen. Foto: Mia Sundberg

Bockösundet under gårdagen. Foto: Mia Sundberg

Efter ett par dagar med lite mer blåst har folk under dagen rapporterat in om ökande blomning igen. Malmö kommun har även gått ut med avrådan från bad vid samtliga badplatser.

Stråk av cyanobakterier utanför Byxelkrok. Foto: Maria Stalenbrant

Stråk av cyanobakterier utanför Byxelkrok. Foto: Maria Stalenbrant

Under gårdagen rapporterades det in relativt få observationer på algblomning, men under dagen har antalet ökat iden. Det rör sig främst om Stockholms skärgård, samt även Gotland och norra Kalmarsund. Rapporter har också vittnat om ökande omfattning under dagen.

I Malmö har kommunen gått ut med avrådan från bad efter att man identifierat ytansamlingar av cyanobakterier. Vi har inte fått några rapporter från området.

SMHIs satellitbilder visar på att det finns mycket cyanobakterier i stora delar av Östersjön. Det lugna vädret som förväntas kan innebära att cyanobakterierna ökar i omfattning då dessa flyter upp till ytan, och detta kan ske ganska snabbt. Håll därför koll på vattnet ni brukar bada vid, och vad försiktig med era hundar om ni rör er vid vatten. Skölj också gärna av er med rent vatten efter bad om det tidigare synts ytansamlingar eller kraftig blomning.

Tipsa eller fråga oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Karta över aktuella algblomningsrapporterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt