Publiceringsdatum: 22 juli 2019

Senast uppdaterad: onsdag 2 oktober, 07.40

Nyhet efter helgen (v.29)

Algblomning utanför Gräskö. Foto: Johan Vogel

Algblomning utanför Gräskö. Foto: Johan Vogel

Under lördagen fick vi fortsatt in flera rapporter på synlig algblomning från Stockholm och ner mot Öland och Gotland, men efter något blåsigare väder avtog rapporteringen under söndagen till idag. Dock finns cyanobakterierna kvar i vattenmassan, och kan tänkas komma till ytan under veckan.

Stora Sand. Foto: Åsa Carlborg

Stora Sand. Foto: Åsa Carlborg

Björkö, Arholma. Foto: Elias Landberg

Björkö, Arholma. Foto: Elias Landberg

Under helgen fortsatte rapporterna komma in till oss från spridda håll längst kusten från Stockholm och ner till Öland samt Gotlands östkust. På söndagen minskade omfattningen något, och det kom in flera rapporter på klarare vatten vid flera platser. Dock verkade cyanobakterierna sällan försvunnit helt, utan snarare att tidigare ytansamlingar blandats ner i vattnet. Se bilden nedan hur det kan se ut när det bara flyter enstaka gryn i vattnet, vilket kan se ut som helt klart vatten om man inte är van. Det är de vita prickarna i vattnet som är små gryn av cyanobakterier.

Under veckan förväntas vädret bli relativt lugnt igen, vilket kan innebära att de cyanobakterier som finns i vattnet flyter upp och bildar ansamlingar igen. Vi kan se på satellitbilderna att det finns mycket cyanobakterier i vattenmassan längs kusten, och vi rekommenderar därför att man är uppmärksam på vattnet där man badar. Håll ett öga på om det flyter gryn eller ser grumligt ut i vattnet, eller om det kanske rapporterats om algblomning nära din badplats. Då kan det vara bra att inte låta exempelvis hundar bada fritt i vattnet, att hålla lekande barn under uppsikt så de inte får kallsupar, samt att man duschar efter bad. Läs mer om våra råd vid algblomning i länken nedan.

Enstaka gryn i vattnet i Östersundet. Foto: Kula Palmenstierna

Enstaka gryn i vattnet i Östersundet. Foto: Kula Palmenstierna

Döda cyanobakterier som blivit turkosa. Foto: Anonym

Döda cyanobakterier som blivit turkosa. Foto: Anonym

Tipsa eller fråga oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Karta över aktuella algblomningsrapporterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt