Publiceringsdatum: 19 juli 2019

Senast uppdaterad: onsdag 2 oktober, 07.41

Algläget inför helgen

Algblomning vid Idskär. Foto: Carl Engbrink

Algblomning vid Idskär. Foto: Carl Engbrink

I veckan har synlig algblomning rapporterats längst hela Sveriges östkust. Främst Stockholms skärgård har uppvisat kraftig blomning och ytansamlingar vid stränder, men även andra badplatser har varit utsatta.

Sedan förra helgen har synlig algblomning förekommit längst östkusten från Ålandshav och ner till Bornholm. Vi har fått in flest rapporter från Stockholms skärgård, men även folk i Nynäshams-, Gryt- och Misterhults skärgårdar har rapporterat flitigt. Idag har vi även fått rapporter från norra Öland.

I helgen ska vindstyrkan öka något, och främst blåsa norrut. Detta kan i vissa fall leda till att ansamlingar blåser bort eller förflyttar sig, men vinden ska inte bli så kraftig att det går att göra en tydlig prognos.

Då vi fått så spridda rapporter som berättar om att det finns mycket cyanobakterier i vattnet längst hela kusten rekommenderar vi att man håller uppsikt över sin badplats oavsett hur vattnet sett ut tidigare. Ansamlingar kan uppkomma snabbt, särskilt om det synts till i området. Var också extra försiktig med hundar och små barn i närheten av vatten, och kolla noga hur det ser ut innan de får bada fritt. Om du ser algblomning vid din badplats, följ våra råd som du hittar nedan.

Tack alla som har rapporterat under veckan, det har gjort att vi kan ge tydlig information till folk som frågar om läget. Ibland har det dock dröjt innan rapporter kommit upp i kartan, vilket har berott på tekniska problem tack vare mängden av rapporter både på mail, telefon och facebook. Vi ber om ursäkt för detta, men ser det egentligen som något positivt då vi fått in väldigt mycket information om läget!

Ha en trevlig helg!

Tipsa eller fråga oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Karta över aktuella algblomningsrapporterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt