Publiceringsdatum: 17 juli 2019

Senast uppdaterad: fredag 29 maj, 08.15

Snabba växlingar i utbredningen av synlig algblomning

Algblomning på Små Dalarö. Foto: Tove Lindström

Algblomning på Smådalarö. Foto: Tove Lindström

Igår var läget lugnare på algfronten, och vi fick rapporter om klarare vatten i Stockholms skärgård. Under natten har dock cyanobakterier ansamlats i området igen.

Helgen och måndagens ansamlingar rördes till stor del ner i vattnet till tisdagen, och vi fick rapporter om klarare vatten från Stockholms skärgård. Idag verkar dock ansamlingar lagt sig vid ytan igen. Rapporter från södra och centrala delarna av Stockholms skärgård samt Gryts skärgård har kommit in, och de visar även på att ansamlingarna ökat under morgonen.  

Ytansamlingarna är väldigt beroende av väder och vind, och beroende på hur mycket det blåser kan ansamlingar försvinna eller uppkomma väldigt snabbt. Det är därför viktigt att ha uppsikt över sin badplats, och bedöma läget från dag till dag. Enligt SMHI ska vädret vara stilla under kommande dygn, vilket kan göra att ansamlingar bildas, särskilt i områden där cyanobakterier tidigare synts i vattenmassan.

Fortsätt gärna rapportera om läget där ni är, och ifall det förändras. Vi vill gärna påminna om att rapportera lite extra vid de badplatser vi fokuserar på i EU-projektet CyanoAlert. Alla typer av rapporter är lika viktiga och hjälper oss utveckla och precisera våra analyser.

De badplatser vi fokuserar på inom projektet är:

  • Studentviken, Karlskrona
  • Tofta, Gotland
  • Jogersö, Oxelösund
  • Torpesand, Värmdö
  • Trouville, Sandhamn Värmdö

Tipsa eller fråga oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Karta över aktuella algblomningsrapporterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt