Publiceringsdatum: 12 juli 2019

Senast uppdaterad: tisdag 25 augusti, 15.47

Algläget inför helgen v.28

Det har varit mycket moln på satellitbilderna, och läget över algblomningen har varit svårt att uppskatta. Idag har dock rapporter kommit in från Stockholms och Gryts skärgårdar.

De senaste dagarna har moln täckt stora delar av Egentliga Östersjön samt kusten. Ytansamlingar har tidvis skymtats till havs, men inget har tytt på kustnära blomning. Idag har dock flera rapporter kommit in angående ytansamlingar i Stockholms skärgård, kring Möja och Ljusterö, samt en utanför Gryt.

Även om det blåst och varit mulet kan vinden fört in cyanobakterier i skärgårdsvattnen samt i mer skyddade vikar, som nu flutit upp vid lugnare väder. Var därför uppmärksam på hur vattnet ser ut vid din badplats även om det tidigare inte funnits tecken på algblomning. I helgen förväntas vindarna avta, vilket kan leda till att cyanobakterier flyter upp. Det förväntas inga starka vindar som kan föra eventuella ytansamlingar mot kusten.   

Rapportera gärna under helgen hur det ser ut vid er badplats, särskilt om ni befinner er vid någon av de vi markerat med stjärnor i kartan. Då kan ni nämligen hjälpa oss med EU-projektet CyanoAlert.

Tipsa eller fråga oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Karta över aktuella algblomningsrapporterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt