Publiceringsdatum: 1 juli 2019

Senast uppdaterad: onsdag 2 oktober, 07.46

Ytansamlingar utanför Gotland

Under helgen har ytansamlingarna av cyanobakterier kring Gotland växt till sig, men förväntas blandas ner i vattnet under kommande dagar.

De spridda ansamlingar som syntes under förra veckan växte under helgen till sig, och i gårdagens satellitbilder syntes tydliga ytansamlingar kring Gotlands kust, Ölands östkust, upp mot Västervik och Landsort samt Hanöbukten. Rapporter om synliga cyanobakterier i vattnet från Stockholms ytterskärgård kom in till oss, men eventuella cyanobakterier i vattnet i Stockholmsområdet har inte synts i satellitbilderna.

Under de kommande dagarna förväntas ansamlingarna brytas upp på grund av tilltagande vind, men detta kan även innebära att de blåser in närmre kusten. Var därför uppmärksam när du ska bada och håll ett öga på vattnet, särskilt om det är eller har varit pålandsvind.

Glöm inte rapportera eventuella observationer av algblomning, eller om vattnet vid er badplats ser klart ut. Era rapporter är mycket viktiga för att få en heltäckande bild av algläget, då de ger oss information som inte går att läsa ut från satellitbilderna.

Tipsa eller fråga oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Karta över aktuella algblomningsrapporterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt