Publiceringsdatum: 28 juni 2019

Senast uppdaterad: onsdag 2 oktober, 07.46

Större område med ytansamlingar mellan Gotland och fastlandet

SMHI:s algkarta från 27/6 2019.

SMHI:s algkarta från 27/6 2019.

Satellitbilderna har under veckan uppvisat mycket moln som skymt sikten, men i gårdagens bilder syns ett större område med ytansamlingar av cyanobakterier mellan fastlandet och nordvästra Gotland.

Under veckan har vi kunnat skymta området med cyanobakterier i vattnet mellan molnen, men gårdagens bilder visar på ett större sammanhängande område som sträcker sig från havet utanför Nynäshamn och ner till Öland södra spets. Ett större område än tidigare uppvisar tecken på ytansamling, och befinner sig mellan fastlandet och nordvästra Gotland, norr om Öland. Även utanför Gotlands östkust syns risk för ytansamling i SMHI:s kartor.

Under helgen förväntas varmt och soligt väder med frånlandsvind. Antagligen kommer området med ytansamling därför inte driva mot fastlandskusten, men de västra delarna av Gotland kan eventuellt bli mer påverkat. Dock kan ytansamlingar uppkomma även i andra vikar, särskilt vid lugnt väder eller om viken är skyddad, eftersom cyanobakterierna finns i vattnet längst hela kusten.

Rapportera gärna in till oss även under helgen, och rapporter på klart vatten är lika uppskattat som bilder på algblomningsgröt.

Ha en trevlig helg!

Tipsa eller fråga oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Karta över aktuella algblomningsrapporterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt