Publiceringsdatum: 26 juni 2019

Senast uppdaterad: onsdag 2 oktober, 07.47

Ytansamlingar vid Gotlands västkust

Exempel på ansamling av cyanobakterier i Simpnäs från förra året. Foto: Görel Schneidler

Exempel på ansamling av cyanobakterier i Simpnäs från förra året. Foto: Görel Schneidler

Det har varit ont om rapporter om kustnära ytansamling även om algblomningen setts från satellitbilderna, men nu har den första rapporten kommit in.

De senaste dagarna har molntäcket skymt sikten för satelliterna, och bilderna har varit svårtydda. Dock har man kunnat skymta en vidare utbredning av områdena med risk för ytansamling, som nu sträcker sig från östra delen av Östersjön i höjd med Landsort ner till sydväst om Bornholm. Området ser dock inte ut att vara sammanhängande, utan mer fragmenterat. Även områdena med ytansamling verkar ha ökat i omfattning.

Den första rapporten om kustnära blomning kom in till oss idag. Den rör stranden Sandviken på östra Gotland. Enligt rapporten var vattnet grumligt till en början, och en och en halv timme senare syntes tydliga ansamlingar vid strandkanten. Om ni ser denna typ av ansamlingar vid er badstrand, följ våra råd som finns länkade nedan. Särskilt viktigt är att vara försiktig med husdjur och små barn som lätt sväljer större mängder vatten.

Fortsätt även rapportera till oss, och inkludera gärna bilder om det finns möjlighet. Alla typer av rapporter är mycket värdefull information för att få en bild av hur läget ser ut vid kusten, även om en ansamling försvunnit. Vi lägger upp alla rapporter vi får i algblomningskartan som uppdateras dagligen.

Tipsa eller fråga oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Karta över aktuella algblomningsrapporterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt