Publiceringsdatum: 20 juni 2019

Senast uppdaterad: onsdag 2 oktober, 07.48

Algläget inför midsommar

Bild som jämför samma vik i Gunnebo mellan två dagar för ett år sedan. Foto: Louise Lundberg

Bild som jämför samma vik i Gunnebo mellan två dagar för ett år sedan. Foto: Louise Lundberg

De senaste två dagarna har ansamlingar skymtats utanför Gotlands nordöstra kust, och förekomst av cyanobakterier i vattnet syns i centrala Östersjön. Dock finns ingen prognos för att de ska röra sig in till kusten.

De första indikationerna på starten på årets algblomningssäsong kom igår, då satellitkartorna visade på gröna områden kring Gotlands nord- och östkust. Dessa låg även kvar igår, även om molntäcket försämrade sikten. Även små områden med ytansamling har synts i SMHI:s kartor. Hittills har dock inga rapporter kommit in angående kustnära blomning.

Det finns i dagsläget ingen prognos på hur områdena kommer röra sig, då ytansamlingarna är så små. Framför allt rör de sig med vind- och vågriktningen, men vid för mycket rörelse kan de även blandas ner i vattnet och försvinna, särskilt om ansamlingarna är små och fragmenterade. Ytansamlingar kan ändå uppkomma i mer skyddade vikar, framförallt vid lugnt och varmt väder. Kolla därför i vattnet innan exempelvis husdjur och små barn får leka vid stranden, så inga ytansamlingar syns. Detta gäller i synnerhet vid Gotlands kust där blomningarna synts till, men kan även vara rekommenderat längs resten av landets kust för säkerhetsskull. Vid misstanke om ansamlingar av cyanobakterier, läs våra råd som finns länkade nedan.

Provtagningar visar att det framförallt är Aphanizomenon som blommar i dagsläget. Denna producerar inte toxin i Östersjön i samma omfattning som sorten Nodularia gör, men kan vara giftig i sötvatten. Även Dolichospermum har förekommit i vissa prover, och är likt Aphanizomenon oftast inte giftig i Östersjön, men kan eventuellt producera toxin i utsötat vatten.

Vi på Informationscentralen för Egentliga Östersjön önskar er nu en glad midsommar!

Tipsa eller fråga oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Karta över aktuella algblomningsrapporterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt