Publiceringsdatum: 8 augusti 2018

Fortsatt lugnt algläge

Det är lugnare på algblomningsfronten i hela Östersjön, och igår syntes endast spridda ytansamlingar av cyanobakterier ost och nordost om Gotland.

Även om vädret har varit varmt har vindarna rört om i vattenmassan och ansamlingarna av cyanobakterier i Egentliga Östersjön har blandats ner. Just nu syns endast spridda ytansamlingar i havet utanför Gotlands östra och norra kust. Vi har inte fått in några rapporter på kustnära algblomning sen innan helgen, och har därför dålig överblick över hur
situationen ser ut vid badplatserna runt om i landet.

Vi har fått information om ett barn som blivit sjukt efter bad i Gustavsvik, Gotland. Detta ska ha konfirmerats som algförgiftning av Vårdcentralen. Vi vill därför påminna om att algtoxiner kan finnas kvar i vattnet även efter cyanobakterierna försvunnit eller dött. Man ska därför vara försiktig med badandet på platser där det förekommit mycket blomning tidigare. Även om vattnet i ert område är klart rekommenderar vi att hålla ett öga på er badplats då algblomningarna snabbt kan komma tillbaks vid rätt förhållanden. Rapportera gärna in om eventuell algblomning, eller om vattnet är klart vid er kust!

Tipsa oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta informationscentralen.

Råd vid algblomningPDF

Karta över aktuella algblomningsrapporterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt